Home

 

Ταξιδεύοντας στην ΧΙΟ με μοτοσυκλέτα

xios_h_myrobolos_tou_aigaiou_6

Χ Ι Ο Σ

 Κείμενα * & Φωτογραφίες από Αντωνόπουλος Ηλίας – Αντέλι

Ταξιδιωτικός Αρθογράφος – φωτογράφος – ερευνητής πεδίου – περιηγητής

——————————————————-

Φτάνοντας στο λιμάνι, που από τα παλιά χρόνια, λόγω των εμπορικών δεσμών του νησιού με την Ανατολή, παλιό συνδέεται αρμονικά με το καινούριο και το ταξίδι στον κόσμος των αισθήσεων αρχίζει.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η πόλη της Χίου είναι το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκους και βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει ότι η Χίος κατοικήθηκε συνεχόμενα από το 6000 π.Χ. Από το ξεκίνημά της έως τώρα έχει περάσει μεγάλες περιόδους ευημερίας και παρακμής και σε κάθε ανοικοδόμηση, η πόλη κάλυπτε πάντοτε την ίδια γεωγραφική περιοχή.
Στη διάρκεια των αρχαίων χρόνων η πόλη της Χίου γνώρισε περιόδους σπουδαίου οικονομικής και διανοητικού πλούτου. Πέρα από το να είναι γνωστή για το τρομερό ναυτικό της και για την σπουδαία εμπορική δύναμη της, η οποία επηρέαζε βαθιά την επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη, η Χίος θεωρείται ως η γενέτειρα του σπουδαιότερου ποιητή των αρχαίων χρόνων Ομήρου.
Η πόλη σήμερα περνάει από μια περίοδο ευημερίας. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την εμπορική ναυτιλία, τη γεωργία και το ψάρεμα. Τα τελευταία χρόνια η φυσική ομορφιά και η ιστορία του νησιού είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί σε αυτή και ο τουρισμός καθώς το νησί το επισκέπτονται τόσο Έλληνες όσο και κάτοικο άλλων κρατών του εξωτερικού. Τα πολυάριθμα ερείπια του ιστορικού παρελθόντος της Χίου βρίσκονται παντού και μπορεί εύκολα κανείς να τα απολαύσει. Κάποια από τα πιο σημαντικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Ναυτικό Μουσείου καθώς και στη Βιβλιοθήκη του Κοραή. Άλλες σημαντικές τοποθεσίες είναι το Βυζαντινό Κάστρο, τα αρχοντικά των Γενοβέζων στον Κάμπο, μια περιοχή κατάφυτη στα νότια της πόλης που καλύπτεται κυρίως από περιβόλια εσπεριδοειδών και τα νεοκλασικά κτίρια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη υπερηφάνεια και τη αγαλλίαση της Χίου..

Βόρεια του λιμανιού της Χίου βρίσκεται το Κάστρο της πόλης (περίπου 400 x 450 μέτρα) το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνικά και σύγχρονη ιστορία του νησιού ως κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ζωής.

xios

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Τα Αξιοθέατα της Χίου

Προϊστορικοί χρόνοι

ΑΓΙΟ ΓΑΛΑΣ

Το Άγιο Γάλας είναι χωριό χτισμένο στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου. Διαθέτει ένα σπήλαιο μοναδικό, το οποίο εκτείνεται κάτω από το σημερινό χωριό και αποτελεί σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων, από τα οποία το μεγαλύτερο προχωράει σε βάθος 200 μέτρων περίπου.
Από τα Βυζαντινά χρόνια ως σήμερα αποτελεί τόπο Χριστιανικής λατρείας με την Παναγία Αγιογαλούσαινα. Υπάρχει επίσης και το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, κτισμένο μέσα στο σπήλαιο.

Προϊστορικός οικισμός Εμπορειού

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο Εμπορειό από τα Νεολιθικά χρόνια. (6000 π.Χ.). Η περιοχή διέθετε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, ιδανικό για τα πλοία της εποχής λιμάνι, πεδιάδα για καλλιέργεια και πηγή κι έτσι προσέλκυσε αποίκους από τα πολύ πρώιμα χρόνια. Βασικό στοιχείο του οικισμού ήταν ένα πηγάδι προστατευμένο καλά από με σειρά μεγάλων τοίχων. Βρέθηκαν και άλλοι τοίχοι, που ίσως ανήκουν σε οχύρωση, πιθανότερα όμως ήταν αναλημματικοί και σχημάτιζαν άνδηρα για να κρατούν τα χώματα μακριά από την πηγή. Ανασκαφές από τη Βρετανική Σχολή έφεραν στο φως αγγεία, σε ποικιλία σχημάτων καθώς επίσης και άλλα αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν κουτάλια, πήλινα ειδώλια, σφοντύλια αδραχτιού διαφόρων τύπων με διακόσμηση όμοια με τα αγγεία, καθώς και εκατοντάδες πυρήνες, φολίδες και λεπίδες από οψιανό και πυριτόλιθο. Όλα αυτά τα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου.

Μυκηναϊκός οικισμός στο Αρχοντίκι Ψαρών

Από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει το νησί ως Ψυρίη, συμπεραίνουμε ότι ήταν γνωστό από πολύ πρώιμες εποχές.
Στη θέση Αρχοντίκι στις δυτικές ακτές του νησιού υπήρχε Μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο των μέσων της 2ης χιλιετίας, το οποίο καλύπτει έκταση τουλάχιστον 100μέτρων κατά μήκος της θάλασσας και ένα τμήμα του βρίσκεται κάτω από το νερό. Οι τάφοι είναι κιβωτιόσχημοι ποικίλων διαστάσεων και πολλοί χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερες από μια ταφές, όπως φαίνεται από το πλήθος των κρανίων και οστών. Περιείχαν πλούσια και ενδιαφέροντα κτερίσματα: αγγεία διαφόρων σχημάτων, τα περισσότερα με γραπτή διακόσμηση, πήλινα και λίθινα σφοντύλια, χάλκινα εργαλεία και χάντρες από πηλό, φαγεντιανή, χρυσό και ημιπολύτιμες πέτρες μεγάλης ποικιλίας σχημάτων, που αποτελούσαν περιδέραια και άλλα κοσμήματα.

Κλασική Εποχή Κλασική Εποχή

Αρχαία Χίος

Η αρχαία Χίος ήταν χτισμένη στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας του νησιού. Οι φιλολογικές μαρτυρίες μιλούν για μια πόλη ακμάζουσα και μεγάλη με τείχος, ναύσταθμο 80 νέων, λαμπρούς ναούς, θέατρο, Γυμνάσιο, Πρεσβυτικό, βαλανεία, στοές αλλά και οικοδομήματα. Η συνεχής χρησιμοποίηση του παλαιότερου οικοδομικού υλικού, οι αλλεπάλληλες καταστροφές από πολέμους και σεισμούς, οι πολεοδομικές ανακατατάξεις και η αποσπαστικότητα των ευρημάτων, καθιστούν προβληματικό ακόμα και τον ακριβή προσδιορισμό της πόλης.

Δασκαλόπετρα

Ο βράχος της Δασκαλόπετρας, στη βορειότερη παραλία του Βροντάδου, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του νησιού. Συνδέθηκε στενά με την παράδοση του Ομήρου και θεωρήθηκε το Σχολείο του μεγάλου ποιητή. Ο βράχος της Δασκαλόπετρας προξενούσε ζωηρό ενδιαφέρον και πάντοτε τον επισκέπτονταν οι περιηγητές του νησιού. Άλλοι τον θεωρούσαν σχολείο του Ομήρου, μάλιστα ο Richard Chandler (1764) ονόμασε το βράχο ιερό της Κυβέλης. Η Κυβέλη, η Μεγάλη Μήτηρ λατρευόταν στην αρχαία Χίο και υπήρχε ναός της πιθανόν στην περιοχή του Βροντάδου, όπου βρέθηκαν πολλά ανάγλυφα και αγάλματα καθώς και αναθηματική επιγραφή. Στα αρχαϊκά χρόνια η θεά παριστάνεται καθισμένη μέσα σε ναΐσκο, έτσι ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Σήμερα είναι φοβερά καταστραμμένο, λείπει εντελώς το επάνω μέρος και είναι φθαρμένη η επιφάνεια του.

Ψαρά

Η ζωή συνεχίστηκε στα Ψαρά και μετά το Μυκηναϊκά χρόνια. Όπως φαίνεται από τα κεραμικά κυρίως ευρήματα το νησί κατοικούνταν από τη Γεωμετρική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα. Η σημαντικότερη εγκατάσταση των ιστορικών χρόνων πρέπει να ήταν στη σημερινή Μαύρη Ράχη (παλιόκαστρο), όπου βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης από τα Γεωμετρικά χρόνια. Πολλά κομμάτια αγγείων που είναι όμοια με τα χιακά δείχνουν τις ιδιαίτερες σχέσεις του νησιού με τη γειτονική Χίο.

Ναός Αθηνάς στο Εμπορειό

Κατά τις συστηματικές ανασκαφές στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ήρθε στο φως αρχαϊκός οικισμός που περιλάμβανε μια τειχισμένη ακρόπολη με ένα Μέγαρο και Ναό της Αθηνάς και τα σπίτια έξω από αυτή, καθώς και ιερό κοντά στο λιμάνι. Το όνομά της ίσως να ήταν το αρχαίο Λευκώνιο. Η Ακρόπολη ήταν οχυρωμένη και το τείχος, 800 μέτρα περίπου περιέκλειε μια περιοχή 25.000 τετραγωνικά μέτρα. Στο νότιο τμήμα της Ακρόπολης υπήρχε το Ιερό, που άρχισε να λειτουργεί από τον 8ο αιώνα π.Χ. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. σώθηκε ένας βωμός ακανόνιστης κατασκευής κτισμένος με ορθογώνιες πέτρες. Βορειοδυτικά του Ναού βρίσκεται το Μέγαρο κτισμένο σε επιβλητική θέση να βλέπει τόσο το ναό όσο και την είσοδο της Ακρόπολης και τον κύριο δρόμο που κατεβαίνει στην πλαγιά.

Έξω από την Ακρόπολη βρίσκεται η κύρια περιοχή του οικισμού με περισσότερα από 50 σπίτια, στα οποία κατοικούσαν 500 περίπου άνθρωποι. Άλλα σπίτια, που δεν εντοπίστηκαν, πιθανόν να υπήρχαν στην κοιλάδα ή κοντά στο λιμάνι.

Ναός Απόλλωνα στα Φανά (Πυργί)

Τα Φανά ήταν ένας τόπος λατρείας του νησιού με τη μακρόχρονη παράδοση που άρχισε τον 9ο αιώνα π.Χ., συνεχίστηκε με τις λαμπρές φάσεις της αρχαϊκής εποχής, μετατράπηκε σε χριστιανικό κέντρο από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια για να καταλήξει σήμερα σ` ένα μικρό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων κτισμένο στον ίδιο ακριβώς χώρο, σ` ένα ύψωμα που λίγο απέχει από τον όρμο. Από τον περίφημο ναό του Απόλλωνα που ίσως ονομάστηκε έτσι «από του εκείθεν αναφανήναι τη Λητοί την Δήλον» και ήταν το Δήλιον της Χίου, σήμερα σώζονται ελάχιστα λείψανα. Από την παλαιότερη φάση τη γεωμετρική προέρχονται κομμάτια αγγείων και μικροαντικείμενα και σ` αυτήν πιθανόν ανήκουν δύο μικρά τμήματα κατεστραμμένου τοίχου περιβόλου στη Δυτική πλευρά, κτισμένα από ακανόνιστα κομμάτια ασβεστόλιθου. Η επόμενη φάση είναι μια γενική ανακαίνιση και σε αυτήν ανήκει ο μεγάλος εξωτερικός περίβολος που κτίστηκε στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα με ευθείς δόμους από μαρμαροειδείς εγχώριους κυανόφαιους τιτανόλιθους. Η Δυτική πλευρά, η ορατή από το δρόμο που έφερνε από το λιμάνι, ήταν προσεχτικότερα δουλεμένη. Σε μήκος 50 μέτρων ο τοίχος κάμπτεται στο βόρειο άκρο του σε ορθή γωνία και συνεχίζει βόρεια σε μήκος 53,50 μέτρα, όπου υπάρχει μια προεξοχή (20,6 μέτρα μήκους και 1,8 μέτρα πλάτους) με σειρά σκαλοπατιών στην κάθε άκρη της για την πρόσβαση, όπως και στην προηγούμενη περίοδο.

Η βόρεια πλευρά συνεχίζεται άλλα 8, μέτρα και στο Ανατολικό άκρο, ο τοίχος κάμπτεται σε αμβλεία γωνία και προχωράει ανατολικά. Από τον αρχαίο ναό λίγα λείψανα διατηρήθηκαν. Το οικοδομικό υλικό (κυβόλιθοι, κολώνες, διακοσμητικά τμήματα) χρησιμοποιήθηκε στις μεταγενέστερες χριστιανικές εκκλησίες που χτίστηκαν κατ` ευθείαν επάνω του ή διασκορπίστηκε σ πολύ μακρινές αποστάσεις από αυτόν. Στην αρχική του θέση αποκαλύφθηκε μόνο το θεμέλιο της Β.Α (η Ανατολική πλευρά 8,5 μέτρα και η Βόρεια σε 25,70 μέτρα) γωνίας κτισμένο από μεγάλες πλακοειδείς πέτρες κυρίως πύρινες. Διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώθηκαν από διάφορα σημεία αυτής της θέσης αλλά και από τη γύρω περιοχή. Πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε μετά την αποτυχία της Ιωνικής επανάστασης (494 π.Χ) και να ξαναχτίστηκε αργότερα. Αν και περιορισμένα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ναός του Φαναιού Απόλλωνα ήταν ένας μεγαλοπρεπής ναός, εφάμιλλος των μεγάλων ναών της Ιωνίας.

Η Χίος άλλωστε όπως και οι άλλοι Έλληνες της Ανατολής έρχονταν σε άμεση επαφή με τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα των Ασιατικών βασιλείων, που το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν το υπερφυσικό μέγεθος. Οι ανασκαφές στην περιοχή του ιερού, εκτός από τα αρχιτεκτονικά, αποκάλυψαν πολλά σημαντικά ευρήματα: αγγεία, ειδώλια, νομίσματα, μεταλλικά μικροαντικείμενα και κοσμήματα, καθώς και μια σειρά από αιγυπτιακούς σκαραβαίους και αγαλματίδια από φαγεντιανή, που δείχνουν τον πλούτο και την ακτινοβολία του ιερού.

Προχριστιανική Εποχή

Παλαιοχριστιανική εκκλησία στα Φανά

Η ανασκαφή στα Κάτω Φανά έφερε στο φως εκτός από τα λείψανα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα και μια τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλική αψίδα και νάρθηκα κτισμένη κυρίως από αρχαίο υλικό

Ναός Αθηνάς

Στο βορινό λόφο, που ονομάζεται Προφήτης Ηλίας (230 μέτρα ύψους), εντοπίστηκε αρχαίος οικισμός, ενώ στο νότιο, λείψανα ενός πρωτοβυζαντινού οχυρώματος, πάνω σε μια προϊστορική εγκατοίκιση. Ο οχυρωμένος οικισμός χτίστηκε πιθανότατα τον 7ο αιώνα μ.Χ. σαν προπύργιο εναντίον των Αράβων. Νομίσματα του Αυτοκράτορα Λέοντα Ε` (813-820) καθώς και τα λείψανα ενός μικρού παρεκκλησιού, δείχνουν ότι για μικρό χρονικό διάστημα στον 9ο αιώνα έγινε επανεγκατάσταση πληθυσμού χωρίς ιδιαίτερη οικονομική ακμή.

Βασιλική Αγίου Ισιδώρου

Δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες έχουν επισημανθεί στην περιοχή της Χώρας. Η μια που βρίσκεται κοντά στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όμως τα λείψανα της βασιλικής αυτής σήμερα δυστυχώς δεν είναι ορατά. Η δεύτερη παλαιοχριστιανική βασιλική γνωστή ως βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, βρίσκεται στην συνοικία Λέτσαινα, βόρεια της πόλης, όπου έχει εντοπιστεί και νεκροταφείο υστερορωμαϊκών χρόνων.

Μεσαίωνας

Ανάβατος

Η βόρεια Χίος διαφέρει σημαντικά από τη νότια πλευρά του νησιού από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος και της παραγωγικότητας. Τα χωριά είναι μικρά και απομονωμένα και πάντα μακριά από τη θάλασσα. Τα σπίτια είναι πρόχειρα χτισμένα και το μοναδικό σημάδι Γενοβέζικης επιρροής, πέρα από τις γραπτές πηγές, είναι οι κεντρικοί πύργοι στα χωριά.
Ο Ανάβατος βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και αποτελεί μια εξαίρεση. Δεν έχει αμυντικό πύργο και δεν αναφέρεται στις Γενοβέζικες πηγές πληροφοριών. Το χωριό πιθανότατα χτίστηκε για άμυνα, ως μια θέση για τις γυμνές δυτικές ακτές του νησιού.

Κάστρο Απολίχνων

Βορειοδυτικά του χωριού Αρμόλια βρίσκεται το κάστρο Απολίχνοι, που χτίστηκε το 1440 από Γενοβέζο Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινιάνη. Το παραπάνω πιστοποιείται από τη λατινική επιγραφή που ήταν στο ανώφλι πάνω από την είσοδο του κάστρου, την οποία χιλιάδες επισκέπτες έχουν αναγνώσει στη διάρκεια των χρόνων. Καθώς έχει ασβεστωθεί, ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει μόνο το οικόσημο του Ιουστινιάνη, έναν περικυκλωμένο πύργο στα αριστερά και ένα περικυκλωμένο σταυρό στα δεξιά.

Κάστρο της Χίου

Βόρεια του λιμανιού της Χίου βρίσκεται το Κάστρο της πόλης (περίπου 400 x 450 μέτρα) το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνικά και σύγχρονη ιστορία του νησιού ως κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ζωής.
Η αυθεντική βυζαντινή κατασκευή (9ος και 10ος αιώνας) ενσωματώθηκε μέσα στο μετέπειτα γενοβέζικο κάστρο, όπου λάμβαναν χώρα οι νευραλγικές λειτουργίες του διοικητικού κέντρου της Civitas Chii.
Οι φάσεις του κτιρίου κάθε ενός κατακτητή από το 14ο έως τον 18ο αιώνα είναι προφανείς στη σημερινή μορφή του κάστρου και δείχνουν την φροντίδα που λήφθηκε στην οχύρωση της πλευράς του αντικρίζει την ενδοχώρα. Όμως, οι βομβαρδισμοί του 1828, οι σεισμοί του 1881 και η καταστροφή του λιμανιού έχουν μεταβάλλει το περίγραμμά του.

Κάστρο Βολισσούς

Tο βασικό αμυντικό οχυρό της βόρειας Χίου, η Βολισσός προστάτεψε όλο το βορειοδυτικό μέρος του νησιού γνωστό ως Αμανή, του οποίου τα χωριά περιλαμβάνουν διαφορετικές οχυρώσεις – βίγλες, σημαντικούς πύργους κτλ σύμφωνα με τον πληθυσμό και την τοποθεσία τους.

Παλατάκι Ιουστινιάνη

Ιστορικό κτήριο, που βρίσκεται πλησίον της Κεντρικής Πύλης του Φρουρίου Χίου. Κτίσμα πιθανόν του 15ου αιώνα, που σχετίζεται ίσως με το ανάκτορο του Podesta. Οι αναστηλωτικές εργασίες του κτηρίου άρχισαν το έτος 1980 και ολοκληρώθηκαν το 1986.

Άγιοι Απόστολοι

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων ανήκει στο νησιωτικό οκταγωνικό σύστημα με τρούλο και είναι αντίγραφο του καθολικού της Νέας Μονής. Αποτελεί ένα πολύ καλά διατηρημένο βυζαντινό μνημείο, πλούσια διακοσμημένο εξωτερικά με σχέδια τούβλων. Το εσωτερικό καλύπτεται με τοιχογραφίες που έχουν φτιαχτεί από τον Αντώνιο Δομέστιχο από την Κρήτη, το 1665.

Μονή Κουρνά

Η Μονή Κουρνάς ιδρύθηκε κατά τη Φραγκοκρατία (1346-1566) από τους Ρωμαιοκαθολικούς της Χίου. Κατά την Τουρκοκρατία παραδόθηκε στους Ορθόδοξους και προσαρτίστηκε ως «κάθισμα» στη Νέα Μονή.

Νέα Μονή

Η Νέα Μονή είναι αποτελεί μνημείο διεθνούς σημασίας. Το καθολικό αποτελεί το σπουδαιότερο παράδειγμα του οκταγωνικού τύπου ναού και είναι διακοσμημένος από ψηφιδωτά και μωσαϊκά. Νοτιοδυτικά του καθολικού βρίσκεται η Τράπεζα του μοναστηριού ενώ το δυτικό τέλος του περίφρακτου χώρου καταλαμβάνεται από τον αμυντικό πύργο.

Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Νένητα ιδρύθηκε το 1305 προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1306 μετονομάσθηκε σε «Μονή Ταξιαρχών» ύστερα από θαυματουργή εύρεση της Εικόνας του αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Παναγία Αγρελωπού

Η Παναγία του Αγρελωπού βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαμωτή. Είναι καθολικού ενός μικρού μοναστηριού. Είναι μια μονού διαδρόμου βασιλική με ένα τετράγωνο νάρθηκα και ημιεξάγωνη αψίδα. Η κύρια εκκλησία καλύπτεται από ένα θολωτό σύστημα και το νάρθηκα από το ημισφαίριο του Τρούλου.

Παναγία Κρήνα

Η Παναγία Κρήνα αρχιτεκτονικά ανήκει στο οκταγωνικό τύπο. Συγκρίνοντας με τη Νέα Μονή διαμορφώνεται διαφορετικά ανατολικά η ανωδομή του Βήματος, όπου η κάμαρα του ανυψώνεται όσιο και τα τόξα των άλλων κογχών ενώ τα γωνιακά διαμερίσματα της πρόθεσης και του διακονισμού καλύπτονται με ημικυλινδρικές καμάρες. Αποτελείται από ένα θολωτό ναό, ένα εσωνάρθηκα και ένα εξωνάρθηκα, που σήμερα είναι τελείως καταστραμμένοι. Ο θολωτός ναός και ο εσωνάρθηκας χτίστηκαν στο τέλος του 12ου αιώνα ενώ ο εξωνάρθηκας αποτελεί μια προσθήκη που πραγματοποιήθηκε αργότερα, συγκεκριμένα κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα.

Παναγία Σικελιά

Η Παναγία Σικελιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Έξω Διδύμα. Ήταν πιθανόν καθολικό μοναστηριού. Είναι μια μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο.

Βίγλες

Οι Βίγλες που ονομάζονται επίσης και Φρυκτωρίες ήταν παρατηρητήρια σημαντικά για το αμυντικό σύστημα του νησιού από τις αρχές του 11ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για κυλινδρικά κτίρια, εκτός από τη Βίγλα Κουλά στο κάστρο της Χίου, η οποία είναι ημικυκλική, των 12 έως 20 μέτρων ύψους με 15 μέτρα διάμετρο. .

Βυζαντινά Χρόνια

Εκκλησίες των Μεστών

Η εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη, καμαροσκέπαστη μονόκλιτη βασιλική έγινε το 1794 δίκλιτη. Στο βόρειο κλίτος έχει σταυροθόλια ενώ στο παλιό της τμήμα υπάρχουν τυφλά αψιδώματα με διακοσμητικά φιαλοστόμια κι η κυκλική κόγχη του ιερού. Στο εσωτερικό έχουν αποκαλυφθεί αξιόλογες τοιχογραφίες ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού με πολλές παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, έργο του 1833, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της υψηλής τοπικής ξυλογλυπτικής τέχνης.

Μονή Αγίου Μηνά

Σε γραφική λοξοκορφή, έξω από το Νεoχώρι, ιδρύθηκε η Μονή το 1572-1595 από τον παπά Νεόφυτο Κούμανο και το γιό του παπά Μηνά, επί πατριάρχου Ιερεμία του Β`. Στην αρχή ήταν ανδρική και από το 1932 μετατράπηκε σε γυναικεία. Στην Τουρκοκρατία διατηρούσε σχολείο και αξιόλογη βιβλιοθήκη. Είναι γνωστή στην παγκόσμια ιστορία από το ολοκαύτωμα του 1822, όπου πλήθος Χίων σφαγιάσθηκαν ή κάηκαν στο ναι και τα τείχη του Μοναστηριού.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψαρών

Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην επανάσταση του 1822, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ανακαινίσθηκε από τον Ιερομόναχο Αθανάσιο το 1880-90.

Μονή Μουνδών

Η Μονή Μουνδών στα Διευχά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κι είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη. Το καθολικό, τα παρεκκλήσια, τα κελιά και το θολοσκέπαστο πρόπυλο της εισόδου αποτελούν το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα της μονής. Η γνωστή ιστορία της αρχίζει το 1574, οπότε και ανακαινίσθηκε από τον Ιερομόναχο Ιάκωβο Λαγκαδιώτη. Ήταν το σπουδαιότερο μετά τη Νέα Μονή μοναστήρι. Σ` αυτήν εγκαταστάθηκαν και μόνασαν επιφανείς Χιώτες που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την αγιογράφησή της καθότι άκμασε ως σπουδαίο θρησκευτικό ίδρυμα στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είχε σπουδαία βιβλιοθήκη με αξιόλογη μεμβράνη του 1462 μΧ. που μάλλον ήταν η Διαθήκη της Όσιας Ματρόνας της Χιοπολίτιδας..

Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας

Στο κεφαλοχώρι της Βολισσού σε γραφική ακρογιαλιά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του ιερού Προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας. Εδώ είναι και ο τόπος που μαρτύρησε (1500 μ.Χ.). Πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συρρέει στο Ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας για να δεχθεί τις ευεργετικές τις δωρεές. Γύρω από το ναό υπάρχουν αρκετοί ξενώνες για προσκυνητές καθώς και άνετος χώρος για κατασκήνωση και παρκάρισμα οχημάτων.
Η διαδρομή 45 χλμ. Από την πόλη, γίνεται μέσα από γραφικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που οδηγεί έως την είσοδο του προσκυνήματος.

Παναγία Αγιογαλούσαινα

Η Παναγία η Αγιογαλούσαινα, στην είσοδο φυσικού σπηλαίου, διασώζει από την άλλοτε πλούσια τοιχογράφηση της μόνο την παράσταση της Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού. Αξιόλογο επίσης είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Ο αρχιτεκτονικός της διάκοσμος ίσως χρονολογικά την τοποθετεί στον 13ο ή 14ο αιώνα.

Τέλος μεταβυζαντινές είναι οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Ταξιάρχη, της Υπαπαντής και της Αγίας Παρασκευής στο Πυργί.

Νεότερα Χρόνια

 Μονή Ευαγγελισμού (Οινούσσες)

Ιδρύθηκε το 1962 από την εφοπλιστική οικογένεια Πανάγου και Κατίγκως Πατέρα. Το Μοναστήρι κτισμένο με βυζαντινή αρχιτεκτονική έχει αγιογραφηθεί από τον περίφημο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου.

Κάμπος

Ο Κάμπος από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, είναι κατάφυτη έκταση στα νότια της πόλης που καλύπτεται κυρίως από περιβόλια εσπεριδοειδών. Τα υπόγεια ύδατα της περιοχής, τα οποία πηγάζουν από τα γύρω βουνά κάνουν τον Κάμπο έναν απέραντο πορτοκαλεώνα. Το χώρο επέλεξαν τόσο οι Γενοβέζοι, για να κτίσουν τις επαύλεις τους το 14ο αιώνα όσο και οι ντόπιοι αριστοκράτες στα μετέπειτα χρόνια (Ράλληδες, Αργέντηδες, Πετροκόκκινοι, Καλβοκορέσηδες κ.α), δημιουργώντας ένα νέο κοινωνικό-οικονομικό πλέγμα.

Μαρμάρινες Κρήνες

Την αγάπη των Τούρκων για το νερό και τις ευεργεσίες του απηχούν μια σειρά από κρήνες που υπάρχουν στο δρόμο για τον Κάμπο καθώς και η μνημειώδεις κρήνη της πλατείας Βουνακίου κι εκείνη της οδού Μαρτύρων. Η κρήνη της Πλατείας Βουνακίου θυμίζει έντονα το μνημείο Λυσιστράτη σε μικρογραφία ενώ του Μελέκ Πασά αποτελεί δείγμα Τούρκικου μπαρόκ.

Η μαρμάρινη αυτή κρήνη είναι τετράγωνη στην κάτοψη, με ξύλινη στέγη και διπλά καμπυλόγραμμα τόξα που στολίζονται με φυτικά μοτίβα. Δωρητής της ήταν ο Βεζίρης Μελέκ Πασάς το 1768, σύμφωνα με τα εγκωμιαστικά επιγράμματα που υπάρχουν στις πλευρές της.

Τζαμί

Η μακραίωνη κατοχή του νησιού από τους Τούρκους είναι εμφανής από διάφορα μνημεία της πόλης. Ανατολικά της πλατείας Βουνακίου υψώνεται τζαμί που χτίστηκε τον προηγούμενο αιώνα και διατηρεί το μιναρέ του και κρήνη στην αυλή. Μετά τη απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο και σήμερα στεγάζει βυζαντινά και μεταβυζαντινά ευρήματα.

Μονή Μυρσινιδίου

Ιδρυτής της είναι ο Βρονταδούσης Ιερομόναχος Χριστόφορος Σερεμέλης (1897). Είναι αφιερωμένη στο όνομα της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, από τη θαυματουργική εικόνα που βρήκε ο κτήτοράς στη θάλασσας, κοντά στη Μονή. Γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου και πλήθος προσκυνητών έρχεται να τιμήσει τη χάρη της.

———————————————————————

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Ο παλιότερος δήμος του Νομού και ο πιο πλήρης από άποψη προσωπικού και εξοπλισμού. Βρίσκεται στα ανατολικά περίπου στο κέντρο του νησιού. Έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό 22.836 κατοίκους μια και απλώνεται γύρω από την πόλη της Χίου και στα γεωγραφικά του πλαίσια περιλαμβάνει το λιμάνι της Χίου, το αεροδρόμιο και όλες σχεδόν της υπηρεσίες του νησιού.

Δήμαρχος

Μεννής Μάρκος

 Διεύθυνση

Λεωφ. Δημοκρατίας 2 82100 Χίος

 Τηλέφωνα

22710-44380, 44383-4, 44386

 Fax

22710-44393

 Web Address
 Email Address

  Dxioy1@otenet.gr
Dxioy2@otenet.gr
Dxioy3@otenet.gr

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΜΗΝΑ

Περιλαμβάνει τα χωριά Θυμιανά & Νεοχώρι

Ο Δήμος Αγίου Μηνά συστήθηκε μετά από συνένωση των κοινοτήτων Θυμιανών και Νεοχωρίου. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού, στην ανατολική του πλευρά και είναι ο μικρότερος σε έκταση από τους δέκα. Κατοικείται από 2.682 κατοίκους  και έχει έδρα τα Θύμιανά.

ΘΥΜΙΑΝΑ

Τα Θυμιανά βρίσκονται 7 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου και περίπου η μεταφορά από την πόλη σε αυτό το χωριό διαρκεί 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού με περίπου 1600 κατοίκους.

Η θυμιανούσικη πέτρα είναι ένα θαυμάσιο διακοσμητικό υλικό για τα κτίρια. Πολλά αρχοντικά και εκκλησίες στον Κάμπο της Χίου είναι χτισμένες από αυτήν την πέτρα. Το χωριό των Θυμιανών έχει δημοτικό σχολείο, αθλητικές ενώσεις, ναυτικό όμιλο, πολιτιστικό όμιλο καθώς και τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, ένα αριστούργημα τοπικής αρχιτεκτονικής και η οποία είναι χτισμένη με θυμιανούσικη πέτρα. Τα Θυμιανά είναι επίσης γνωστά και για το Καρναβάλι τους, που ονομάζεται Μόστρα από τους ντόπιους.

ΝΕΟΧΩΡΙ

Το Νεοχώρι βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι ένα παράδειγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.,  το γνωστό επίσης μοναστήρι του Αγίου Μηνά, που βρίσκεται χτισμένο σε λόφο κοντά στο χωριό,  έχει ως θέα του το χωριό Νεοχώρι..

Επίσης στο  Νεοχώρι είναι η γνωστή παραλία της Αγίας Φωτιάς

Δήμος Ιωνίας

Περιλαμβάνει τα χωριά Καλλιμασιά, Βουνό, Έξω Δίδυμα, Θολό Ποτάμι, Κοινή, Μέσα Δίδυμα, Μυρμήγκι, Νένηντα, Παγίδα & Φλάτσια.

Ο Δήμος Ιωνίας έγινε μετά την ενοποίηση των Δήμων Ανεμώνας και Ιωνίας. Αποτελείται από11 δημοτικά διαμερίσματα  βρίσκεται στο Ανατολικό και Νότιο τμήμα του νησιού.

Στην Καλλιμασιά βρίσκεται η έδρα του δημαρχείου όπου στεγάζονται οι οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες. και έχει πληθυσμό 4.728 κατοίκους.

Δήμαρχος

Βαρκάρης Γεώργιος

 Διεύθυνση

Καλλιμασιά 82100 Χίος

 Τηλέφωνα

22710-51255, 51900, 51904

 Fax

22710-51997

 Web Address
 Email Address

  Ionias@aigaio.gr

 ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ

Η Καλλιμασιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια, 13 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι χτισμένη σ` έναν κάμπο καταπράσινο με ελαιόδεντρα που κυριαρχούν στη βλάστηση της περιοχής.

Μέσα στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ερείπια των μεσαιωνικών πύργων και των καλοδιατηρημένων και εντυπωσιακών εκκλησιών. Η Καλλιμασιά είναι το κέντρο του Δήμου Ιωνίας.

ΒΟΥΝΟ

Το Βουνό είναι ένα μικρό χωριό δίπλα στα Νένητα, με λίγους κατοίκους που είναι κυρίως αγρότες. Καλλιεργούν μαστιχόδενδρα, αμυγδαλιές, ελαιόδεντρα και αμπέλια. Τα σπίτια είναι ψηλά, κατασκευασμένα από πέτρα, όλα συνδεδεμένα με σκεπές που ονομάζονται βότες.

Οι βότες ήταν χρήσιμες στους κατοίκους όταν αμύνονταν εναντίον των επιθέσεων από τους πειρατές στη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων.

ΕΞΩ ΔΙΔΥΜΑ

Οι λιγοστοί κάτοικοι  της  Έξω Διδύμα. είναι κύριος αγρότες. Καλλιεργούν μαστιχόδενδρα και ελαιόδεντρα. Κοντά στην Έξω Διδύμα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σικελιάς

ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ

Το Θολοποτάμι βίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι χωριό κτισμένο στο λόφο του Ανέμωνα και έχει θέα την περιοχή των Σκλαβιών.

ΣΚΛΑΒΙΑ

Τα Σκλαβιά βρίσκονται μεταξύ των Βαβύλων και του Θολοποταμιού. Στη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Γενουάτες, ένα μεγάλο τμήμα των Σκλαβιών πρέπει να ανήκε στην οικογένεια Ιουστινιάνη.

Η μάζα των κτιρίων, αν και καταστραμμένα, αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές καθώς θεωρείται ο πρόδρομος των αρχοντικών του Κάμπου.

ΚΟΙΝΗ

Η Κοινή είναι ένα μικρό χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, περίπου 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Η κεντρική εκκλησία είναι αυτή της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1879.

ΜΕΣΑ ΔΙΔΥΜΑ

Οι λιγοστοί κάτοικοι  της Μέσα Διδύμα. είναι κύριος αγρότες. Καλλιεργούν μαστιχόδενδρα και ελαιόδεντρα. Κοντά στη Μέσα Διδύμα βρίσκεται το μοναστήρι Αγίας Ματρόνας

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Ο Καταρράκτης είναι ένα παράκτιο χωριό, απόστασης 16 χιλιομέτρων νότια από την πόλη της Χίου, με ένα μικρό και όμορφο λιμάνι με ψαρόβαρκες.

Το χωριό έχει μια θαυμάσια παραλία και πολλές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά.

ΜΥΡΜΗΓΚΙ

Το Μυρμήγκι είναι ένα μικρό χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Υπάρχει ένα όμορφο φαράγγι στη δυτική πλευρά του χωριού με έντονη χλωρίδα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο χωριό ζουν 50 κάτοικοι.

ΝΕΝΗΝΤΑ

Τα Νένητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της νότιας Χίου μαζί με το Πυργί, την Καλαμωτή, τους Ολύμπους και τα Μεστά. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου κι έχει θέα τα μικρασιατικά παράλια. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη «Νεόκτιτα» που σημαίνει πρόσφατα κτισμένα και αναφέρεται στα αγροκτήματα που αποκτήθηκαν το 16ο αιώνα.

ΠΑΓΙΔΑ

Η Παγίδα είναι ένα μικρό χωριό μεταξύ της Κοινής και της Έξω Διδύμας. Οι λίγοι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες. Καλλιεργούν μαστιχόδενδρα και ελαιόδεντρα, Η Παγίδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 21 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου.

ΦΛΑΤΣΙΑ

Τα Φλάτσια βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Τα Φλάτσια είναι ένα μικρό χωριό δίπλα στα Νένητα και οι λίγοι κάτοικοί του είναι κυρίως αγρότες.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ

Περιλαμβάνει τα χωριά  Αρμόλια, Βέσσα, Ελάτα, Καλαμωτή, Λιθί, Μεστά, Ολύμποι, Πατρίκα & Πυργί.

Ο Δήμος Μαστιχοχωρίων βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού.

 Έχει πληθυσμό 4.793 κατοίκους, προέκυψε από τη συνένωση των κοινοτήτων Αρμολίων, Καλαμωτής, Πατρικών, Βέσσας, Ελάτας, Λιθίου, Μεστών, Πυργίου και Ολύμπων. Έδρα του Δήμου είναι το Πυργί..

Δήμαρχος

Ατσαλής Ευάγγελος

 Διεύθυνση

Πυργί 82102 Καλαμωτή

 Τηλέφωνα

22710-72303, 72252, 72207

 Fax

22710-72303

 Web Address
 Email Address

  Mastixor@aigaio.gr

ΑΡΜΟΛΙΑ

Τα Αρμόλια είναι ένα μεσαιωνικό χωριό αλλά σήμερα είναι ξαναχτισμένο. Υπάρχουν μερικές αψίδες που έχουν απομείνει πάνω από τους στενούς δρόμους στο κέντρο του χωριού, οι οποίες σου δίνουν μια ιδέα της πραγματικής του όψης. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου.

Οι Αρμολούσοι διατηρούν μια μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή και διακόσμηση κεραμικών όπως στάμνες, βάζα, κανάτες, κούπες, και κύπελλα ώστε να υπάρχει μια θαυμάσια συλλογή τοπικών κεραμικών.

Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και τον τροχό του αγγειοπλάστη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εικονοστάσια του νησιού, που χρονολογείται το 1744, μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης στην εκκλησία της Παναγίας, δίπλα στην κεντρική εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Δημήτριο.

ΒΕΣΣΑ

Τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Ελάτα και 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται το χωριό Βέσσα, το επόμενο χωριό στο οποίο κυριαρχούν τα κάστρα.

Η Βέσσα είναι ένα μικρό χωριό αλλά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού χωριού στη νότια Χίο και διατηρείται πολύ καλά στη διάρκεια των ετών, ειδικά οι γωνιακοί πύργοι του κάστρου της και τα τμήματα του οχυρωμένου τοίχου.

ΕΛΑΤΑ

Πέντε χιλιόμετρα από το λιμάνι των Μεστών θα βρείτε την παραλία της Αγίας Ειρήνης και τρία χιλιόμετρα βόρεια θα βρείτε την Ελάτα (23 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου), το χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τους μικρούς πύργους του κάστρου τα οποία έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων.

ΚΑΛΑΜΩΤΗ

Η Καλαμωτή βρίσκεται περίπου 20,5 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με διώροφα πέτρινα σπίτια και όμορφες ανάγλυφες πόρτες.

Το χωριό έχει περίπου 850 κατοίκους, κυρίως μαστιχοπαραγωγούς. Κοντά στο χωριό της Καλαμωτής βρίσκεται και η παραλία της Κώμης, μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού.

ΛΙΘΙ (ΛΙΘΙΡΝΕΝΑ)

Το Λιθί (Λιθίρνενα) βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Βέσσα (σε μια απόσταση 23,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου). Το τοπωνύμιο πιθανόν προέρχεται από το χαρακτηριστικό του «Αληθής Λιμένας» που δόθηκε στο σημείο αυτό από παλιούς ταξιδιώτες.

Το Λιθί είναι η γενέτειρα του Ανδρέα Συγγρού- η οικογενειακή κατοικία του οποίου ακόμη σώζεται. Το Λιθί είναι γνωστό ψαροχώρι. Παραδοσιακά, η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν το ψάρεμα.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς την αμμώδη παραλία του και να απολαύσει την όμορφη θάλασσα και το φρέσκο ψάρι. Ακόμη, το ηλιοβασίλεμα στο Λιθί είναι ξεχωριστό και αξέχαστο.

ΜΕΣΤΑ

Τα Μεστά είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο χωριό – κάστρο της βυζαντινής περιόδου (14ος και 15ος αιώνας). Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου.

Το χωριό βρίσκεται σε μικρές, άδενδρες κοιλάδες μακριά από τη θάλασσα. Οι εξωτερικοί τοίχοι περιλαμβάνουν γειτονικά παραπέτα με μικρούς πύργους στις γωνίες και μόνο μια θύρα, έτσι αν κάποιος κοιτάξει το χωριό απέξω, οι συνεχόμενοι τοίχοι των σπιτιών ακριβώς επειδή δεν έχουν πόρτες και παράθυρα δίνουν την αίσθηση του κάστρου. Μάλιστα στις γωνίες του χωριού υπήρχαν πύργοι.

Οι κάτοικοι μπορούσαν να μπουν και να φύγουν από το χωριό μόνο μέσω μιας πόρτας η οποία βρίσκεται σήμερα στην τοποθεσία Κάτω Πόρτα. Στο κέντρο των Μεστών υψώνεται ο αμυντικός πύργος, ένας τύπος της Ακρόπολης τον οποίο οι κάτοικοι είχαν σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.

ΟΛΥΜΠΟΙ

Οι Ολύμποι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό του 14ου αιώνα και βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, 6 χιλιόμετρα από το Πυργί στο δρόμο προς τα Μεστά. Ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Τα σπίτια του χωριού είναι το ένα συνδεδεμένο σφικτά με το άλλο σχηματίζοντας ένα συμπαγές σχήμα. Οι δρόμοι είναι στενοί και σκυρόστρωτοι.

Το χωριό βρίσκεται σε μικρές, άδενδρες κοιλάδες μακριά από τη θάλασσα. Τα περιμετρικά σπίτια εξωτερικά δεν είχαν ούτε πόρτες ούτε παράθυρα κι έβλεπαν μόνο μέσα στο χωριό.

Οι εξωτερικοί τοίχοι περιλαμβάνουν γειτονικά παραπέτα με μικρούς πύργους στις γωνίες και μόνο μια θύρα, έτσι αν κάποιος κοιτάξει το χωριό απέξω, οι συνεχόμενοι τοίχοι των σπιτιών ακριβώς επειδή δεν έχουν πόρτες και παράθυρα δίνουν την αίσθηση του κάστρου.

Οι δρόμοι είναι στενοί και πέτρινοι και συνδέονται με την κεντρική πλατεία. Σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν εγκάρσιες στοές που υποστηρίζουν τις κατασκευές, καθώς επίσης και τους θόλους και τις στοές που υποστηρίζουν τα δωμάτια.

Ο λειτουργικός χαρακτήρας των σπιτιών υποστηρίζει την άμυνα κι έτσι οι κάτοικοι ήταν ικανοί να μετακινούν τις σκεπές χωρίς να φαίνονται.
Ο επισκέπτης αξίζει να δει την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο σε πολύ καλή κατάσταση.

Στη διάρκεια του χρόνου στους Ολύμπους λαμβάνουν χώρα πανηγύρια. Ξεχωρίζει αυτό της Καθαρής Δευτέρας κατά το οποίο γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού εθίμου του Αγά ο οποίος διακωμωδεί τις δίκες των Τούρκων δικαστών όπως γίνονταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

ΠΑΤΡΙΚΑ

Τα Πατρικά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Σύμφωνα με χειρόγραφα το πρώτο σπίτι στα Πατρικά κτίστηκε το 1050 από την οικογένεια Μενδώνη.

Εύποροι χωρικοί από την Καλαμωτή έχτισαν έναν πύργο στην περιοχή για λόγους υγείας. Οι απόγονοί τους, που ζουν στην Καλαμωτή συνήθιζαν να αναφέρονται στην περιοχή ως περιουσία των πατέρων τους, η οποία στα ελληνικά σημαίνει Πατρικά. Έτσι, προέκυψε το όνομα του χωριού.

Το παλαιό χωριό είναι ένα κλασσικό χωριό – φρούριο όπως τα Μεστά και οι Ολύμποι.

ΠΥΡΓΙ

Ολόκληρο το χωριό Πυργί, το οποίο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, είναι ένα από χωριά που διατηρείται έτσι όπως κτίστηκε.   Χαρακτηριστικά που κάνουν το χωριό μοναδικό είναι οι στενοί δρόμοι, αμέτρητες εκκλησίες και ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του 13ου αιώνα σε συνδυασμό με τη μοναδική ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών  ξυστά.

Στο κέντρο του Πυργίου υψώνεται ο αμυντικός πύργος, όπου οι κάτοικοι είχαν σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης. Οι δρόμοι είναι στενοί και πέτρινοι και συνδέονται με την κεντρική πλατεία.

Σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν εγκάρσιες στοές που υποστηρίζουν τις κατασκευές, καθώς επίσης και τους θόλους και τις στοές που υποστηρίζουν τα δωμάτια. Ο λειτουργικός χαρακτήρας των σπιτιών υποστηρίζει την άμυνα κι έτσι οι κάτοικοι ήταν ικανοί να μετακινούν τις σκεπές χωρίς να φαίνονται.
Στο Πυργί και στο Λιθί, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ξυστά στις προσόψεις των σπιτιών. Αυτή είναι μια τεχνική σκαλίσματος με το χέρι γεωμετρικών μοτίβων σε άσπρο και μαύρο σε γύψο.

Δήμος Καμποχώρων

Περιλαμβάνει τα χωριά Αγιος Γεώργιος, Βαβύλοι, Βασιλεώνικο, Βερβεράτο, Δαφνώνας, Ζυφιάς & Χαλκειός.

Έδρα του Δήμου Καμποχώρων είναι το Χαλκειός στο κέντρο της Χίου. Προήλθε από τη συνένωση των κοινοτήτων Βασιλειώνικου, Δαφνώνα, Βαβύλων, Βερβεράτου, Αγ. Γεωργίου Συκούση, Ζυφιά και Χαλκειούς. Έχει 3.284 κατοίκους.

 Δήμαρχος

Κράκαρης Εμμανουήλ

 Διεύθυνση

Χαλκειό 82100 Χίος

 Τηλέφωνα

22710-78359, 78481, 77282, 77357

 Fax

22710-78359

 Web Address

http://www.chioskabohora.org

 Email Address

 kamboxor@aigaio.gr

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 11,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου Η θέση του χωριού έχει θέα προς τον Κάμπο και τις Μικρασιατικές ακτές. Το χωριό πήρε το όνομα του από το παλιό Μοναστήρι που λειτουργούσε εκεί προς τιμή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Ο προσδιορισμός »Συκούσης» πιστεύεται ότι προήλθε από το »Συκούς», όνομα αρχαιότερου οικισμού που υπήρχε στην ίδια τοποθεσία, από τον οποίο όμως δεν σώζεται τίποτα σήμερα. Την άποψη αυτή ενισχύει και η ανεύρεση ενός αρχαιολογικού ευρήματος όταν έσκαβαν για να κατασκευάσουν τους υπονόμους του χωριού στον Άγιο Νικόλαου, το 1960.

Tο χωριό παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τους μεσαιωνικούς οικισμούς της Χίου, κυρίως ως προς τη μορφή των σπιτιών. Από το παλιό μοναστήρι σώζονται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Σταυρός και ο Πύργος. Στο χωριό υπάρχουν άλλοι δυο μεγάλοι ναοί του χωριού είναι ο Άγιος Παντελεήμονας και ο Άγιος Νικόλαος.

ΒΑΒΥΛΟΙ

Οι Βαβύλοι βρίσκονται 7 χιλιόμετρα  νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Οι Βαβύλοι   έχουν  μια βιβλιοθήκη και ένα βυζαντινό μουσείο οπού  αυτό εκτίθενται εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης αξίας και όμορφες εικόνες που έχουν προέλθει από την Παναγία Κρήνα.

Το όνομα Βαβύλοι προέρχεται από το γενοβέζικο επίθετο «Βαβύλας», ενώ η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό χτίστηκε από τους σκλάβους (κοπέλια) των Γενοβέζων, οι οποίοι είχαν τα κάστρα τους και τα αρχοντικά τους στην περιοχή Κρήνα στην Καρδαμάδα και Ανέμωνα στα Σκλαβιά.

Όταν οι Σκλάβοι ελευθερώθηκαν, μαζί με την ελευθερία τους είχαν το δικαίωμα να εγκατασταθούν κοντά στην περιοχή και να την καλλιεργήσουν. Αυτή η παράδοση επίσης είναι μι πιθανή εξήγηση του ονόματος Σκλαβιά.

Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν ακόμη τα αρχοντικά των Γενοβέζων, που περιβάλλονται από όμορφο δάσος με πεύκα. Η παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη των Καθολικών βρίσκεται επίσης στην περιοχή.

ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟ

Το χωριό Βασιλεώνοικο βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλεως της Χίου. Η ονομασία Βασιλεώνοικο ή «ο Βασιλεώνοικος» είναι σύνθετη, αποτελούμενη από τις λέξεις βασιλέων και οίκος και προήλθε σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση από κατοικία βασιλέως που υπήρχε κάποτε στο χωριό. Αναφέρεται δε στην επιγραφή του Αττάλου η οποία βρέθηκε στη Μικρά Ασία.

Στα 1881, ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε όλο το χωριό, το οποίο σύμφωνα με την «Ιστορία της Χίου» του Γ. Ζολώτα αποτελούνταν από λίγα σπίτια με κεντρική εκκλησία, τη σημερινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η τοπική παράδοση όμως λέει ότι στο χωριό υπήρχαν μόνο τρία σπίτια, στο λεγόμενο Τσιφλίκι της Σουλτάνας (Βαλιδέ Τσιφλίκ) κοντά στον Πύργο του Δοξαρά. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε τον πυρήνα του χωριού και ήταν μικρός με δύο μόνο παράθυρα.

Μετά το σεισμό όμως, ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπέστερος από τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι τότε διατηρούσαν τη φήμη, εκτός των καλύτερων κηπουρών και των ακόμη καλύτερων κτιστών.

ΒΕΡΒΕΡΑΤΟ

Μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται ένα ακόμη χωριό του Δήμου Καμποχώρων, το Βερβεράτο. Περικυκλωμένο από τα άλλα χωριά, το συναντάει κανείς λίγο παραπάνω από το Χαλκειός, συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Δυτικά. Αν και μικρό χωριό, μπορεί και ξεχωρίζει με τις καλές πηγές και τα άφθονα νερά του.  Αξιόλογη είναι η ιστορία του Βερβεράτου.

Το φανερώνουν άλλωστε τα ερείπια από τα οχυρά και τους Πύργους που σώζονται ως σήμερα . Η ονομασία του χωριού, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, προήλθε από το «Βερβέρης», επώνυμο ενός Ισπανού κατοίκου του. Ένας από τους πύργους του χωριού του ανήκε, αλλά δυστυχώς ο χρόνος έχει αφήσει ελάχιστα απομεινάρια από εκείνη την εποχή.

Από ψηλά τα μικρά σπίτια, επί το πλείστον διώροφα, που σχηματίζουν μεγάλα πυραμιδοειδή τετράπλευρα, φαίνονται συγκεντρωμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Γύρω τους τα πράσινα δέντρα ορίζουν ένα μεγάλο κύκλο που τα αγκαλιάζει και τα ανακουφίζει με τη δροσιά του το καλοκαίρι

ΔΑΦΝΩΝΑΣ

Αυτό το όμορφο και γραφικό χωριό βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Κακιά Σκάλα. Έτσι έχει θέα όλα τα Καμπόχωρα και τον Κάμπο όπως επίσης και τις μικρασιατικές ακτές.

Το χωριό ονομάστηκε δάφνες και βρίσκεται 9,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Ο φύλακας άγγελος του χωριού είναι ο Άγιος Παντελεήμονας εκκλησία η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού με ένα θαυμάσιο πέτρινο κωδωνοστάσιο, χτισμένη το 1990.

Στο χωριό υπάρχει ακόμη και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένας αρχαίος ενοριακός ναός που πρόσφατα ανακαινίσθηκε. Γύρω από το χωριό υπάρχουν περιοχές όπως το Καναβουτσάτο, το Στρατηγάτο, το Βεσταρχάτο όπου υπάρχει πληθώρα από μεσαιωνικά ερείπια.

 ΖΥΦΙΑΣ

Περίπου 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, χτισμένο σε ένα λόφο, λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση βρίσκεται το μικρό χωριό Ζυφιάς.

Πρόκειται για ένα παλαιό χωριό, παλαιότερο από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, κι όπως αναφέρουν μαρτυρίες ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης χτίστηκε από κατοίκους του Ζυφιά.
Στα σύνορα των δύο χωριών χτίστηκε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Συκούση.

Περπατώντας μέσα στα στενά μονοπάτια του χωριού, ο τρόπος που τα σπίτια είναι χτισμένα, τόσο κοντά το ένα με το άλλο, είναι πολύ εντυπωσιακός. Τα σπίτια χτίστηκαν στη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, όταν το νησί υπέφερε από τους κατακτητές και οι κάτοικοι έπρεπε πηδούν από τη μια σκεπή στην άλλη για να δραπετεύσουν.

ΧΑΛΚΕΙΟΣ

Το Χαλκειός βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου και στη μέση των Καμποχώρων.

Είναι το κέντρο του Δήμου Καμποχώρων μετά τη συνεννόηση των επτά χωριών. Βρίσκεται σε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Το χωριό Χαλκείος είναι το μεγαλύτερο από όλα τα χωριά του Δήμου. Έχει πληθυσμό 906 κατοίκων και η καλλιεργήσιμη περιοχή του καλύπτει 3,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς τις μεγάλες εκτάσεις του βοσκότοπου του Κορακάρη, του Μισόβουνου και του Μίλι.

Το Χαλκειός χαρακτηρίζονταν πάντοτε ως Κεφαλοχώρι, με μια πλούσια αγροτική παραγωγή δημητριακών, σοδειών, κηπευτικών προϊόντων, εσπεριδοειδών, λάδι ελιάς, αμυγδάλων, και των γνωστών φασολιών του Χαλκειούς. Υπήρχε μια παραγωγή κρασιού και ταμπάκο στο παρελθόν όμως όχι σήμερα.

Δήμος Ομηρούπολης

Περιλαμβάνει τα χωριά Ανάβατος, Αυγώνυμα, Βροντάδος, Καρυές, Λαγκάδα, Σιδηρούντα, Συκιάδα & Παντουκιος.

Ο Δήμος Ομηρούπολης βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και στα βόρεια του Δήμου Χίου ο πληθυσμός του είναι 7.100 κάτοικοι. Έγινε
μετά την ενοποίηση του Δήμου Βροντάδου με τις κοινότητες Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών, Ανάβατου, Αυγωνύμων και Σιδηρούντας..

Δήμαρχος

Παπαληός Δημήτριος

 Διεύθυνση

82200 Βροντάδος

 Τηλέφωνo

22710-93392, 92202

 Fax

22710-93392

 Web Address

 http://www.homeroupolis.gr 

 Email Address

  omiroup@aigaio.gr

ΑΝΑΒΑΤΟΣ

Η βόρεια Χίος διαφέρει σημαντικά από τη νότια πλευρά του νησιού από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος και της παραγωγικότητας.

Τα χωριά είναι μικρά και απομονωμένα και πάντα μακριά από τη θάλασσα. Τα σπίτια είναι πρόχειρα χτισμένα και το μοναδικό σημάδι Γενοβέζικης επιρροής, πέρα από τις γραπτές πηγές, είναι οι κεντρικοί πύργοι στα χωριά.

Ο Ανάβατος βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και αποτελεί μια εξαίρεση. Δεν έχει αμυντικό πύργο και δεν αναφέρεται στις Γενοβέζικες πηγές πληροφοριών.

Το χωριό πιθανότατα χτίστηκε για άμυνα, ως μια θέση για τις γυμνές δυτικές ακτές του νησιού.

Το χωριό Ανάβατος έχει χτιστεί σε ένα κωνικό βράχο 450 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, με απόκρημνες προς τα νότια και δυτικά και με μια μόνο πρόσβαση προς βόρεια. Τα 400 σπίτια μέσα από τα τείχη ήταν στενά και κατασκευασμένα από γκρι πέτρα με επίπεδες ξύλινες σκεπές, χαμηλές πόρτες, μικροσκοπικά κυρτά παράθυρα και ξύλινες βεράντες.

Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά τις φοβερές σφαγές του 1822 και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο για όλους τους Χιώτες αλλά και τους Έλληνες γενικότερα. Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει στον Ανάβατο σε 45 λεπτά ακολουθώντας μια εξαιρετική διαδρομή που συνδέει το ομώνυμο χωριό με την πόλη της Χίου. Υπάρχει επίσης μονοπάτι που προσφέρεται για ανάβαση στο δάσος που ξεκινάει από το βουνό Προβατάς και οδηγεί στον Ανάβατο.

ΑΥΓΩΝΥΜΑ

Στον κεντρικό δρόμο της κεντρικής και δυτικής Χίου, αφού περάσετε τις Καρυές, στη διαδρομή σας προς τα δυτικά, σε μια απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, σε ένα βραχώδη λόφο υπάρχει το γραφικό χωριό των Αυγωνύμων.

Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και οι κάτοικοι του χωριού είναι πολύ λίγοι. Στη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, η θέα του Αιγαίου πελάγους και των Ψαρών, η μεσαιωνική θέση παρατηρητηρίου και η καθαρή παραλία Ελίντα αποτελούν μοναδικά μοτίβα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.

ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ

Ο Βροντάδος είναι μια παραθαλάσσια πόλη εγκατεστημένη μεταξύ ελαιόδεντρων, κήπων και πολλών καρποφόρων δένδρων και συγκεκριμένα βρίσκεται στα βόρεια των Λιβαδίων (ένα βορειότερο προάστιο του Δήμου Χίου), τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου και στην Ανατολή του βουνού Αίπος.

Ο πληθυσμός του είναι 4500 άνθρωποι πολλοί από τους οποίους είναι πολύ καλοί ναυτικοί, έμποροι και επιστήμονες. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη Βρονταδούσοι πλοιοκτήτες που τιμούν το χιώτικο και ελληνικό ναυτικό, με τους εμπορικούς τους στόλους. Στην περιοχή αξίζει να θαυμάσει κανείς τους ανεμόμυλοι που υπάρχουν κι έχουν θέα την παραλία όπως επίσης και το λαογραφικό μουσείο του Φιλοπρόοδου Ομίλου. Στην απώτερη πλευρά του λιμανιού του Βροντάδου βρίσκεται η Πέτρα του Ομήρου, πρόκειται για ένα άβολο φυσικό βράχο όπου ο ποιητής λέγεται ότι δίδαξε.

Στο Βροντάδο υπάρχουν τρεις εκκλησίες, μεταξύ των οποίων ο καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου, η Παναγία η Ερυθιανή, με το όμορφο βοτσαλωτό προαύλιο της και η εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Δύο χιλιόμετρα βόρεια βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που χτίστηκε το 1887 από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο Σερεμεζή.

ΚΑΡΥΕΣ

Οι Καρυές είναι ένα όμορφο αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό, που απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, στα βορειοδυτικά. Στο χωριό αυτό υπάρχει αφθονία παγωμένου νερού. .

Τα πανηγύρια στο χωριό των εκκλησιών της Θεοτόκου και της Αγίας Μαρκέλλας στη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου στο χωριό.

Οι κάτοικοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι, έμποροι, δημόσιοι υπάλληλοι και εργάτες οικοδομών. Ο αριθμός των κατοίκων ανέρχεται σε 700. Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στη Νέα Μονή, ο επισκέπτης αντικρίζει το Μοναστήρι του Αγίου Μάρκου. Εντός του μοναστηριού υπάρχει ο τόπος ενταφιασμού του Παρθένιου, του ιδρυτή της Μονής.

ΛΑΓΚΑΔΑ

Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης της Χίου ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να ανακαλύψει το γραφικό χωριό της Λαγκάδας.

Η Λαγκάδα είναι ένα χωριό, το οποίο κατέρχεται από τους αρχαίους οικισμούς των Κοίλα και της Κυδιάντα.

Στη Λαγκάδα σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να ενοικιάσει δωμάτια ή διαμερίσματα και να απολαύσει τα παραδοσιακά θαλασσινά και τους μεζέδες σε εστιατόρια και ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

 ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΑ

Η Σιδηρούντα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο κι έχει εκπληκτική θέα τη δυτική πλευρά του νησιού της Χίου και του Αιγαίου Πελάγους. (βλ. 2 φωτο)

 ΣΥΚΙΑΔΑ

Η Συκιάδα είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου.

Οι κάτοικοι είναι κυρίως ναυτικοί. Το χωριό πήρε την ονομασία του από τις συκιές που υπάρχουν στην περιοχή.

 ΠΑΝΤΟΥΚΙΟΣ

Το είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό κοντά στο χωριό της Συκιάδας. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του μένουν στο χωριό μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ το χειμώνα μετακινούνται στη Συκιάδα.

Υπάρχουν ταβέρνες στην περιοχή που προσφέρουν θαυμάσιο θαλασσινό φαγητό.

Δήμος Καρδαμύλων

Περιλαμβάνει τα χωριά Αμάδες, Βίκυ, Καμπιά, Πιτυός, Καρδάμυλα & Σπαρτούντα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Χίου έχει συνολική έκταση 182.480 στρέμματα και πληθυσμό 2822.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκταση υπολογίζονται και τα δύο μικρά
νησιά του Μαργαρίτη και το νησί Στροβίλι.

Έδρα του δήμου είναι τα Καρδάμυλα..

Δήμαρχος

Μαρινάκης Νικόλαος

 Διεύθυνση

82300 Καρδάμυλα

 Τηλέφωνα

22720-22302, 22203, 22329, 28345

 Fax

22720-22322

 Web Address
 Email Address

  Kardamil@aigaio.gr

ΑΜΑΔΕΣ

Οι Αμάδες (41 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Χίου, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Πελληναίο. Όλη η περιοχή καλύπτεται από κερασιές και ελαιόδεντρα. Υπάρχουν πολλά ρυάκια και νερόμυλοι στην περιοχή. Κοντά στο χωριό υπάρχει μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά.

ΒΙΚΥ (ΒΙΚΙ)

Το Βίκι (43 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Χίου, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Πελληναίο. Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από κερασιές και ελαιόδεντρα. Κοντά στο χωριό υπάρχει μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά.

ΚΑΜΠΙΑ

Τα Καμπιά (48 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Χίου που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Πελληναίο, 500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας έχοντας θέα ένα υπέροχο φαράγγι. Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από κερασιές, καστανιές και ελαιόδεντρα. Κοντά στο χωριό υπάρχει μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά. Αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο των Καμπιών το οποίο αναφέρεται και ως το Κάστρο της Ωριάς.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Τα Καρδάμυλα βρίσκονται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, προς τα βόρεια. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε δύο χωριά. Τα Άνω Καρδάμυλα είναι το παλαιό χωριό και απλώνεται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριάς».

Το χωριό χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τους στενούς του δρόμους τα σκυρόστρωτα σοκάκια του και τα σπίτια του που είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα. Το χαμηλότερο χωριό ονομάζεται Μάρμαρο κι απέχει 2 χιλιόμετρα από το ανώτερο χωριό.
Διακριτικό σημείο του Μαρμάρου είναι το άγαλμα του Ναύτη των Καρδαμύλων, που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Απάρτη, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του λιμανιού.

Στα Καρδάμυλα πέρα από τις όμορφες και καθαρές παραλίες, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον αρχαίο οικισμό Σπήλια, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και άλλες μικρές εκκλησίες που είναι γεμάτες από τις προσφορές των οικογενειών των ναυτικών.

 ΠΙΤΥΟΣ

Το Πιτυός βρίσκεται 25,5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της βόρειας Χίου και κατέχει μεσαιωνικό χαρακτήρα. Πάνω από ένα γκρεμό υψώνεται ένας ακανόνιστος αλλά διώροφος πύργος, που περιβάλλεται από ερείπια ενός περιμετρικού τοίχου.

Οι θόλοι και οι αψίδες των παλαιών σπιτιών είναι αρχιτεκτονικά ίδιες με εκείνες των μεσαιωνικών χωριών που βρίσκονται στη νότια Χίο.

ΣΠΑΡΤΟΥΝΤΑ

Η Σπαρτούντα είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στο δυτικό τμήμα του βουνού Πεληνναίο, περίπου 48 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου.

Το χωριό βρίσκεται μακριά από τις ακτές αλλά σε ένα ιδιαίτερα υψηλό υψόμετρο σε ένα χώρο με ζωντανή βλάστηση και πηγές που δημιουργούν ένα θαυμάσιο ορεινό τοπίο..

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΝΗΣ

Βρίσκεται στα ΒΔ της Χίου και αποτελείται από τα  Χωριά, Άγιο Γάλας, Αφροδισία, Βολισσός, Διευχά, Εγρήγορος, Κατάβαση, Κέραμος, Κηπουριές, Κουρούνια, Λεπτόποδα, Μελάνειος, Νενητούρια, Παρπαριά, Πιραμά, Πισπιλούντα, Ποταμιά, Τρύπες, Φυτά & Χάλανδρα. Έδρα του Δήμου Αμανής είναι η Βολισσός και έχει 2569 κατοίκους.

Δήμαρχος

Μαλακής Ιωάννης

 Διεύθυνση

82103 Βολισσός

 Τηλέφωνα

22740-21208, 22720, 25391

 Fax

22740-21208

 Web Address

http://www.amani.gr

 Email Address

  Amanis@aigaio.gr

ΑΓΙΟ ΓΑΛΑΣ

Το Άγιο Γάλας (69 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι χτισμένο στη βορειοδυτική κορυφή της Χίου στην κορυφή ενός βραχώδους βουνού.

Μοναδικές σπηλιές εκτείνονται κάτω από το χωριό, ένα συγκρότημα τουλάχιστον τριών θαλάμων, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι περίπου 200 μέτρα.

Το όνομα του χωριού σημαίνει γαλακτώδη νερό που πέφτει από τους σταλακτίτες της σπηλιάς. Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κανείς την πλατεία με τον πύργο και αψίδα.

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ

Τα Αφροδίσια (53 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου) πήραν το όνομά τους από τη θεά Αφροδίτη. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό κτισμένο σε ένα δάσος γεμάτο από πηγές και το οποίο προσφέρει καταπληκτική θέα του βουνού Πελληναίο στα ανατολικά.

Η τοπική εκκλησία ο Άγιος Μάμας γιορτάζει με ένα παραδοσιακό τρόπο στις 2 Σεπτεμβρίου.

 ΒΟΛΙΣΣΟΣ

Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Υπήρχε επίσης ένα τούνελ που συνέδεε το Κάστρο με την ακτή και την περιοχή του Πύθωνα.

Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο- στην περιοχή του βουνού Αμανή- και είναι επίσης η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής.

Ο Μάναγρος, τα Μαγεμένα, η Γωνιά, τα Λιμνιά (λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί των Ψαρών), τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λάμσα, η Αγία Μαρκέλλα, είναι παραλίες του χωριού που βυθίζονται στην μπλε θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους.
Ανεμόμυλοι και ερείπια κάποιων νερόμυλων καθώς και πολλών βυζαντινών εκκλησιών στολίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Σε μικρή απόσταση από τη Βολισσό βρίσκεται το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Στις 22 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί έρχονται από διάφορα σημεία του νησιού αλλά και από διάφορα σημεία της Ελλάδας για την εορτή της Αγίας Μαρκέλλας.

ΔΙΕΥΧΑ

Η ευρύτερη περιοχή των Διευχών έχει να επιδείξει τη Μονή των Μουνδών. Μοναστήρι που ήκμασε στο παρελθόν, άνηκε στη Εξαρχία της Βολισσού – Πυργιού, αλλά σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη πρόδρομο και εορτάζει στις 29/8 είναι κατάκοσμη από τοιχογραφίες (475 συνολικά), λαϊκής τεχνοτροπίας.

Η αγιογράφηση έγινε το 1750 από το διάκο Κωνσταντή Καταρρακτούση. Εδώ μόνασαν πολλοί επιφανείς Χιώτες (Αργέντηδες, Πασπάτηδες, κλπ.)

 ΕΓΡΗΓΟΡΟΣ

Μικρό ορεινό χωριό με αρκετή βλάστηση και πηγαία νερά. Η τοποθεσία που είναι κτισμένο προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα στη θάλασσα του Αιγαίου ως πέρα στη Μυτιλήνη.

Στις 6/8 πανηγυρίζουν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

ΚΑΤΑΒΑΣΗ

Η Κατάβαση είναι ένα μικρό χωριό στον κεντρικό δρόμο από Χίο για Βολισσό (31 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου).

Είναι χτισμένο γύρω από την εκκλησία της Αγίας Ματρώνας (η οποία εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου).

ΚΕΡΑΜΟΣ

Μεταξύ Αμανής και Πελινναίου με πυκνή βλάστηση προβάλλει ο Κέραμος γνωστός από την αρχαιότητα από την «κεραμίτιδα γην» και τα μεταλλεία αντιμονίου.

ΚΗΠΟΥΡΙΕΣ

Στους πρόποδες του Δυτικού Πελινναίου σ’ ένα περιβάλλον καταπράσινο οι Κηπουριές είναι ονομαστές για την πέτρινη πλατεία του χωριού, χαρακτηριστικό ιδιαίτερο. Τοπικό πανηγύρι στις 27/7 του Αγίου Παντελεήμονος.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΑ

Τα Κουρούνια (59 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι γνωστά για την ποικιλία του κρασιού που παράγεται εκεί. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στο παλαιό κτίριο του σχολείου του χωριού ένα σημαντικό μουσείο με παλαιές εικόνες.

Στην περιοχή Έρηνος όπου ήταν κτισμένο το παλαιό χωριό υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου πολυγωνικού τοίχου. Το τοπικό πανηγύρι είναι στις 26 του Σεπτέμβρη.

ΛΕΠΤΟΠΟΔΑ

Σκαρφαλωμένα στο ψηλότερο σημείο του ορεινού αυχένα Τσόμπου. Οριοθετείτε μεταξύ Αμανής και Πελινναίου από τους ποταμούς Καμπούσικο και Αρβανό.

Τα σπίτια χτισμένα σε επαφή το ένα με το άλλο σχηματίζουν εξωτερικά ένα συνεχόμενο τοίχο. Οι δρόμοι περνούν κάτω από τις στοές – τα σκεπαστά – που η είσοδος τους στολίζεται από τοξωτές καμάρες.

Άφθονα ερείπια αρχαίων κτισμάτων μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από παλιά. Στις 8/9 Γενέθλιο της Θεοτόκου γίνεται τοπικό πανηγύρι.

ΜΕΛΑΝΙΟΣ

Το Μελανιός είναι ένα ακρωτήριο, που κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια.

Βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και ονομάστηκε Μαύρος Γκρεμός, όπου στη διάρκεια της σφαγής της Χίου από τους Τούρκους το 1822 μαρτύρησαν πολλοί άνθρωποι.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει χτιστεί ένα μνημείο για την μνήμη αυτών των ανθρώπων. Το ηλιοβασίλεμα από το Μελανιός θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος. Το τοπικό πανηγύρι είναι στις 17 Ιουλίου.

ΝΕΝΗΤΟΥΡΙΑ

Το χωριό Νενητούρια συνίσταται από τέσσερις χωρισμένες περιοχές που ονομάζονται αντίστοιχα Χαμέτος, Ψαρός, Κοσμάδος και Αντραχλιάς και συναντιούνται στην εκκλησία του Ταξιάρχη με το πέτρινο κιόσκι και το ξεχωριστό καμπαναριό.

Τα Νενητούρια βρίσκονται 66 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου.

Υπάρχει επίσης στην περιοχή το εκκλησάκι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας που είναι χτισμένο στην πλευρά του ποταμού, πάνω σε μια βάση θόλου όπως οι παλαιοί ανεμόμυλοι.

ΠΑΡΠΑΡΙΑ

Η Παρπαριά, απέχει 54 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού πραγματοποιούνται τα τοπικά πανηγύρια στις 26 Ιουλίου και 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στην περιοχή της Παναγίας της Παγούσαινας, βορειοδυτικά του χωριού, υπάρχει η γνωστή εκκλησία, όπου υπάρχουν επίσης και πηγές με εξαιρετικής ποιότητας νερό.

ΠΙΡΑΜΑ

Σε υψόμετρο 220 μέτρων, 4 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Βολισσού βρίσκεται το χωριό Πιραμά (44 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου).
Ο Πύργος των Βεβτών κοντά στην Απλάδα (την πλατεία του χωριού), το κτίριο του σχολείου, οι απλωμένες εκκλησίες και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος) αποτελούν σημεία του χωριού που αξίζει να τα επισκεφτείτε. Το τοπικό πανηγύρι είναι στις 29 Αυγούστου

ΠΙΣΠΙΛΟΥΝΤΑ

Η Πισπιλούντα (49 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου) είναι ένα ορεινό χωριό ανατολικά στους πρόποδες του βουνού της Αμανής με θέα το Πελληναίο. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και γιορτάζει στις 21 Μαΐου.

Δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πισπιλούντας βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό Ταμάρκου.

ΠΟΤΑΜΙΑ

Η νέα Ποταμιά είναι ο τόπος που μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι της Παλιάς Ποταμιάς  είναι κτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών. Αρχαίο χωριό με πολλές δρυς, πηγαία νερά, παλιά κτίσματα και λείψανα ανεμόμυλων.

Από το ύψωμα της Παναγίας της Δέσποινας η θέα είναι πανοραμική. 1/7 των Αγίων Αναργύρων και 17/1 του Αγίου Αντωνίου, πανηγυρίζουν. Ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες από τη ΔΕΗ παράγουν ενέργεια στο αιολικό πάρκο της Νέας Ποταμιάς.

ΤΡΥΠΕΣ

Οι Τρύπες βρίσκονται σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Είναι ένα χωριό κατασκευασμένο από πέτρα από τοπικούς τεχνίτες.

Η Καλογερότρυπα είναι το όνομα μια τελείως άγνωστης σπηλιάς κοντά στο χωριό. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Εζούσα και να απολαύσετε το τοπικό πανηγύρι του χωριού την 1η Σεπτεμβρίου.

 ΦΥΤΑ

Τόπος με πλούσια βλάστηση, που πιθανώς ονόμασε το χωριό, κατοικημένος από παλιά. Περιστοιχιζόταν από φρούριο, ενώ ο αμυντικός Πύργος ορθώνεται από το 1516.

Περιηγητές του προηγούμενου αιώνος εκθειάζουν ιδιαιτέρως την περιοχή για το φυσικό της κάλλος και προπαντός για την πλούσια πηγή του χωριού, που έδινε κίνηση σε οκτώ μύλους. Το τοπικό πανηγύρι είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Μαρίνας 17/7.

 ΧΑΛΑΝΔΡΑ

Τα Χάλανδρα (53 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι ένα χωριό κτισμένο μέσα σε ένα φρούριο, τα ίχνη του οποίου είναι ακόμη ορατά. Το χωριό είναι εγκατεστημένο σε μια πράσινη πλαγιά του βουνού Αμανή.

Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή, η οποία γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΩΝ

Τα Ψαρά αποτελούν ένα σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων που βρίσκεται στα δυτικά της Χίου. Στο μεγαλύτερο νησί ονομάζεται ΨΑΡΑ βρίσκεται και ο ομώνυμος ιστορικός οικισμός με 433 κατοίκους που
είναι και η έδρα του Δήμου.

Δήμαρχος

Αγαπούσης Εμμανουήλ

 Διεύθυνση

82104 Ψαρά

 Τηλέφωνα

22740-61266, 61265

 Fax

22740-61266

 Email Address

  psara@aigaio.gr

Ψαρά

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί κοντά στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου.

Τα Ψαρά είναι η γενέτειρα του επαναστάτη και ήρωα Κανάρη καθώς και άλλων σημαντικών ηρώων του πολέμου της Ανεξαρτησίας όπως ο Αποστολής, ο Νικόδημος, ο Βρατσάνος. Τα Ψαρά αφιέρωσαν τον εμπορικό τους στόλο – τον τρίτο μεγαλύτερο το 1820 στην Ελλάδα μετά από εκείνον της Ύδρας και των Σπετσών- για την απελευθέρωση και πλήρωσαν ακριβά γι` αυτό. Ενοχλημένοι από την αντοχή, οι Τούρκοι προσγείωσαν συντριπτικές δυνάμεις το 1824 για να καταπνίξουν αυτή τη φωλιά της αντίστασης.

Ίσως 3000 από τους 30000 κατοίκους να δραπέτευσαν σε μικρές βάρκες οι οποίες ήταν σωστικές του γαλλικού στόλου, αλλά η πλειοψηφία οπισθοχώρησε στην μπαρουταποθήκη στην κορυφή ενός λόφου και ανατίναξαν τους εαυτούς τους καθώς δεν ήθελαν να παραδοθούν στους αντιπάλους.

Η λέξη Ψαρά σημαίνει τα γκρι πράγματα, στα ελληνικά που ποτέ δεν ανέκαμψαν από το ολοκαύτωμα. Οι Τούρκοι έκαψαν τα σπίτια και τη βλάστηση και ο μόνιμος πληθυσμός σχεδόν υπερβαίνει τα 400 άτομα. Το 1980 άρχισε μια μελέτη αναζωογόνησης από ένα Γάλλο και Έλληνα απόγονο του Κανάρη και μια ελληνική ομάδα.

ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Οι Οινούσσες βρίσκονται βορειοανατολικά της  Χίου και είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών. Η συνολική έκταση των Οινουσσών είναι 17.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του 1.043 κάτοικοι..

Δήμαρχος

Αγγελάκος Ευάγγελος

 Διεύθυνση

82101 Οινούσσες

 Τηλέφωνα

22710-55326, 55721-2

 Fax

22710-55720-3

 Email Address

  oinousai@aigaio.gr

Οινούσσες

Ένα μικρό συγκρότημα από νησιά, γνωστά από τα αρχαία χρόνια για τα γνωστά τους κρασιά. Οι Γενουάτες τους ονόμαζαν Σπερμανδόρες, στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Αργότερα στα μέσα του 17ου αιώνα, αποικήθηκε από βοσκούς από το χιώτικο χωριό Καρδάμυλα, όντας γεμάτο από κατσίκια και ονομάστηκε Εγνούσα.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι, εργάζονταν στη θάλασσα, έγινα πλοιοκτήτες και σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από 500 πλοία.
Δύο νησάκια- εκκλησάκια, κάθε ένα από το οποία είναι ιδιωτικό, φυλάει το ασυνήθιστα καλά προστατευμένο λιμάνι, η πόλη των Οινουσσών είναι εκπληκτικά μεγάλη και βρίσκεται στις πλαγιές λόφων περιφράσσοντας ένα φαράγγι.

Τα σπίτια δείχνουν ένα μείγμα τοπικού και μη πολυτελή νεοκλασικού στυλ.

Η πιο απομονωμένη η Φαρκερού βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά. Στο τέλος στο δυτικού δρόμου, κάτω από το κάστρο βρίσκεται το Ησυχαστήριο του Ευαγγελισμού το οποίο κατασκευάστηκε το 1962 από την εφοπλιστική οικογένεια του Παναγιώτης και της Κατίγκως Πατέρα.

Οι παραλίες της Χίου

Οι πιο γνωστές και όμορφες παραλίες της Χίου είναι: Ναγός, Γιόσονας, Δασκαλόπετρα, Αφανής Ναύτης, Τάγμα Δεσπότη, Μπέλλα Βίστα, Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Βοκαριά, Κώμη, Μαύρα Βόλια (Εμπορειός), Βρουλίδια, Καρίντα, Αγία Ειρήνη, Λιθί, Τραχήλι, Ελίντα, Μετόχι, Μάναγρος & Αγία Μαρκέλλα.

ΝΑΓΟΣ

Ο Ναγός βρίσκεται στο βόριο τμήμα της Χίου, 5 χλμ από τα Καρδάμυλα. Πρόκειται για μία μικρή γραφική παραλία με χρωματιστά μικρά βότσαλα, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

ΓΙΟΣΟΝΑΣ

Ο Γιόσονας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 6 χιλιόμετρα από τα Καρδάμυλα. Πρόκειται για μία γραφική και ήσυχη παραλία όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλοί ντόπιοι από τα γύρω χωριά.

ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ

Η Δασκαλόπετρα βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου, στο Βροντάδο και είναι από τις πιο αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του νησιού.

Είναι μικρή παραλία με μικρά και μεγάλα βότσαλα και καθαρά κρυστάλλινα νερά.

ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ

O Αφανής Ναύτης βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου, στο Βροντάδο. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο άγαλμα που υπάρχει δίπλα στην παραλία και φτιάχτηκε προς τιμή των Χιωτών ναυτικών που χάθηκαν ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

 ΤΑΓΜΑ ΔΕΣΠΟΤΗ

Η παραλία αυτή βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου, πριν το Βροντάδο. Έχει μικρά βότσαλα και καθαρά νερά. Διαθέτει ντους και αποδυτήριο.

ΜΠΕΛΑ ΒΙΣΤΑ

 Η Μπέλλα Βίστα βρίσκεται μόλις 1 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου. Είναι μια παραλία με χοντρή άμμο και πολύ μικρά βότσαλα. Έχει μεγάλες ομπρέλες για ηλιοθεραπεία και ντους.

ΚΑΡΦΑΣ

 Ο Καρφάς βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου.

Είναι μία από τις πιο γνωστές και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού που προσελκύει κυρίως τουρίστες, καθώς η περιοχή είναι το πιο μεγάλο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Έχει θαυμάσια αμμουδιά κατάλληλη για παιχνίδια και ηλιοθεραπεία, καθώς και πολύ ρηχά νερά κατάλληλα για μικρά παιδιά.

 ΜΕΓΑΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ

 Ο Μέγας Λιμνιώνας βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου, μετά τον Καρφά. Είναι το επίνειο των Θυμιανών. Αποτελείται από μικρά βότσαλα και χοντρή άμμο, κατάλληλα για ηλιοθεραπεία.

ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ

Η Αγία Φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Χίου, κοντά στο χωριό Νεχώρι.

Η ακτή αποτελείται από μεγάλα βότσαλα ενώ τα νερά της είναι βαθιά και κρυστάλλινα. Αποτελεί μία από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού.

Βοκαριά

Βρίσκεται 20 χλμ νότια της πόλης της Χίου, κοντά στο χωριό Νένητα. Αποτελεί το επίνειο του χωριού και συγκεντρώνει πολλούς ντόπιους κατοίκους τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παραλία είναι μικρή με βότσαλα.

ΚΩΜΗ

Η Κώμη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, 4 χλμ από το χωριό της Καλαμωτής.

Είναι μία από τις ομορφότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού που προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες.

Είναι αμμώδης και ιδανική για παιχνίδια και ηλιοθεραπεία. Τα νερά της είναι καθαρά και ζεστά. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους.

ΜΑΥΡΑ ΒΟΛΙΑ (Εμπορειός)

Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, 5 χλμ από το Πυργί.

Είναι μία από τις ωραιότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού, που ταυτόχρονα αποτελεί αξιοθέατο καθώς τα μεγάλα μαύρα βότσαλα της προέκυψαν από έκρηξη ενός ηφαιστείου που βρίσκεται δίπλα, κατά την προϊστορική περιοχή.

ΒΡΟΥΛΙΔΙΑ

 Τα Βρουλίδια βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της Χίου, 8.5 χλμ από το Πυργί. Πρόκειται για μία μικρή και γραφική παραλία. Έχει χοντρή άμμο κατάλληλη για ηλιοθεραπεία και γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά

ΚΑΡΙΝΤΑ

 Η Καρίντα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, 6 χλμ νότια από το Πυργί (στο δρόμο προς τους Ολύμπους). Πρόκειται για μία ερημική παραλία με βότσαλα και καθαρά κρυστάλλινα νερά.

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Η Αγία Ειρήνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου, στο δρόμο από το Λιμάνι των Μεστών προς Ελάτα. Απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα Μεστά.

ΤΡΑΧΗΛΙ

Το Τραχήλι βρίσκονται στο νοτιοδυτικό μέρος της Χίου, 5 χιλιόμετρα από τα Μεστά. Η παραλία αποτελείται από δύο μικρότερους όρμους. Πρόκειται για μια γραφική παραλία με μικρά βότσαλα. Έχει κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά.

ΛΙΘΙ

 Η παραλία του Λιθίου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό Λιθί που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χίου, σε απόσταση 23.5 χλμ από την πόλη.

Αποτελείται από ψιλή άμμο κατάλληλη για ηλιοθεραπεία.

ΕΛΙΝΤΑ

Η Ελίντα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χίου, κοντά στα Αυγώνυμα. Πήρε το όνομα της (Ελίντα ή Αλίντα) από την αρχαία ελληνική λέξη «άλιος» που σημαίνει θαλάσσιος. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Είναι μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο.

ΜΕΤΟΧΙ

 Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χίου, 2 χλμ νοτιοδυτικά της Σιδηρούντας. Είναι μία όμορφη παραλία με μικρά βότσαλα ενώ σε ορισμένα σημεία έχει και άμμο. Χαρακτηριστικό της τα κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά της.

ΜΑΝΑΓΡΟΣ

 Ο Μάναγρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου, κοντά στη Βολισσό. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με μήκος 4 χλμ και μία από τις ομορφότερες. Έχει χοντρή άμμο κατάλληλη για ηλιοθεραπεία και κρυστάλλινα νερά.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου, σε απόσταση 8 χλμ από τη Βολισσό. Είναι δίπλα στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας που είναι πολιούχος του νησιού.

Πρόκειται για παραλία με χοντρή άμμο, που ενδείκνυται για ηλιοθεραπεία, και λίγα βότσαλα που είναι διάσπαρτα μέσα σε αυτή. Χαρακτηριστικό της είναι τα κρυστάλλινα και βαθειά νερά της.

Στην περιοχή βρίσκεται μία ψαροταβέρνα που προσφέρει θαλασσινό φαγητό. Προσελκύει πλήθος επισκεπτών (στο μεγαλύτερο μέρος τους προσκυνητές) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τις μέρες της γιορτής της Αγίας Μαρκέλλας.

Η Ιστορία της Χίου

Προϊστορικοί χρόνοι

 Από τις αρχές της Νεολιθικής περιόδου είχε αρχίσει να αναπτύσσεται πολιτισμός σε όλη την περιοχή του βόρειου Αιγαίου, στην οποία ανήκουν η Χίος και τα Ψαρά.

Οι ευνοϊκές οικολογικές συνθήκες προσέλκυσαν τους άποικους του νησιού.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του νησιού όπως το Εμπορειός και το Άγιο Γάλας μαρτυρούν ότι στην διάρκεια της Νεολιθικής Περιόδου και της εποχής του Ορείχαλκου (6000 -2000 π.Χ.), η Χίος πέρασε από διαφορετικά στάδια πολιτισμού και οικονομικών δομών.

Σχετικά με το ποιοι ήταν οι πρώτοι άποικοι του νησιού, πρόκειται για ερώτημα που ακόμη παραμένει αναπάντητο. Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές εκδοχές σε ότι αφορά το παραπάνω.
Σύμφωνα με την πρώτη, οι πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν οι Πελάσγιοι, από τους οποίους μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά τοπωνύμια του νησιού που φέρουν το όνομά τους. Τέτοια παραδείγματα είναι Πεληναλίο, Κρόνος, Δοσιόν, Λαρισιόν και άλλα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή ο πρώτος άνθρωπος που εγκαταστάθηκε στο νησί ήταν ο Οινοπίων, γιος του Θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη. Το νησί ονομάς3τηκε σε Χίο από το όνομα της κόρης του, της νύμφης Χίων. Τέλος, σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή που υποστηρίζεται από τον ιστορικό Ισίδωρο, το όνομα του νησιού προέρχεται από τους Phoenicians και στην συριακή γλώσσα σημαίνει τη λέξη μαστίχα.


Η Χίος την Κλασική εποχή

Γύρω στα 1000 π.Χ. οι πρώτοι Έλληνες, Ιώνες από τη Βοιωτία, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο αποίκισαν σταδιακά τα νησιά Χίος και Σάμος μαζί με 10 πόλεις της Μικράς Ασίας, ιδρύοντας την Δωδεκάπολη των Ιώνων.
Η Χίος γνώρισε ακμή και έγινε μεγάλη ναυτική δύναμη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην περιοχή της Μεσογείου έχουν βρεθεί χιακά νομίσματα. Πέρα από μοναδικό προϊόν, τη μαστίχα που παρήγαγε το νησί, το χιώτικο κρασί – Αριούσιος Οίνος- ήταν επίσης πολύ γνωστό και ταυτόχρονα αποτελούσε μια πηγή πλούτου και δόξας, καθώς ο Αριούσιος ήταν ένα από τα πιο ακριβά κρασιά στην αρχαία Ελλάδα.

Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. η Χίος ήταν η μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό 60-80.000 κατοίκους, αριθμοί που δεν περιλαμβάνουν τους δούλους.
Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της εγκατάστασης των Ιώνων, το πολίτευμα που επικρατούσε ήταν το μοναρχικό. Από τα πιο δημοφιλή ονόματα βασιλέων ήταν ο Έκτορας και ο Ίπποκλος.

Από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κόσμου χρησιμοποιήθηκε ο όρος «βουλή». Αυτός ο όρος περιλαμβάνει δύο συμβούλια, ένα δημοκρατικό με εκλεγόμενα μέλη και αντιπροσώπους από κάθε μια φυλή και το αριστοκρατικό με εκλεγμένα μέλη.

Ο φύλακας άγγελος των Χιωτών ήταν ο Δίας Πεληναίος, ο οποίος λατρεύονταν στο καταφύγιο του βουνού Πελληναίο, το οποίο σύμφωνα με ιστορικές αναφορές ήταν υπό την φροντίδα του γένους Κλυτίδοι. Η επίσημη θεά ήταν η Αθηνά Πολιας, η οποία είχε ναό στην πόλη της Χίου. Ο ναός του Απόλλωνα στα Φανά είναι ένας από τους πιο γνωστούς στον αρχαίο κόσμο. Όλη αυτή η περίοδος ευημερίας έφτασε στο τέλος της το 493 π. Χ. όταν η Χίος κατακτήθηκε από τους Πέρσες.

Μετά τη μάχη της Μυκάλης (479 π.Χ.) οι Χιώτες επαναστάτησαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους, ενώ συμμετείχαν και στην Αθηναϊκή Σύμπραξη. Επακολούθησε μισός αιώνας ειρήνης και ανάπτυξης, συνθήκες οι οποίες διακόπηκαν από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Από την έναρξη του πολέμου έως και την κατάκτηση τη Ελλάδος από το Μέγα Αλέξανδρο, η Χίος υπέφερε πολιτική αστάθεια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος υποχρέωσε τους Χιώτες να υποβάλλουν τους δικούς τους νόμους σε αυτόν για έγκριση, επέβαλλε τη συμμετοχή 20 triremes στο στόλο του και εγκαθίδρυσε μακεδονική φρουρά στο νησί. Η αποδυνάμωση του ρόλου της ανεξάρτητης πόλης – κράτους ήταν πολύ εμφανής.
Όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν στην Ελλάδα συμμάχησαν με αυτούς και τους βοήθησαν να κυριαρχήσουν εναντίων των Σελεύκηδων της Συρίας (190 π.Χ). Έτσι, απέκτησαν σπουδαία προνόμια. Τελικά, το 70 μ.Χ οι Βεσπάσιοι κατήργησαν την αυτονομία της Χίου και ξεκίνησε η οικονομική παρακμή κατά το τέλος του πρώτου αιώνα μ.Χ. μέσω κάποιων δραστηριοτήτων, όπως η παραγωγή του εξαιρετικού κρασιού του νησιού, ακόμη συνεχίστηκε.

Η Χίος την Πρωτοχριστιανική Εποχή

Οι γραπτές πληροφορίες για τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια στη Χίο είναι περιορισμένες και καμιά φορά αντικρουόμενες, έτσι ώστε ελάχιστο φως να ρίξουν στη μελέτη της ιστορίας του νησιού κατά την περίοδο αυτή. Είναι άγνωστο παράδειγμα πότε η νέα θρησκεία, ο Χριστιανισμός, εξαπλώθηκε στο νησί. Η Χιακή παράδοση αναφέρει ότι το 54μ.Χ, ο Απόστολος Παύλος στο δρόμο του για την Ελλάδα πέρασε και από τη Χίο. .

Ο πρώτος που ανέπτυξε δραστηριότητα για τη διδασκαλία και την επέκταση του Χριστιανισμού στο νησί ήταν ο Άγιος Ισίδωρος, ο μετέπειτα πολιούχος και μεγάλος προστάτης του.

Οι γραπτές πληροφορίες για τα μνημεία της Χίου είναι ελαχιστότατες σχετικά με τα μνημεία της προχριστιανικής περιόδου.

Οι διάφοροι ξένοι περιηγητές που άρχισαν να επισκέπτονται το νησί ήδη από τον 8ο αιώνα μ.Χ. άφησαν αξιόλογα κείμενα περιγράφοντας λεπτομέρειες τη φυσική ομορφιά του, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, την κοινωνική και εμπορική ζωή.

Για παράδειγμα, ο Βενετός κληρικός Gerbanus Gerbani, ο οποίος στα 1125 έκλεψε το Άγιο σκήνωμα του Αγίου Ισιδώρου και το μετέφερε στη Βενετία, μας δίνει μια αρκετά ασαφή περιγραφή της βασιλικής του Αγίου.

Η Χίος τη Βυζαντινή Εποχή

Η Χίος από τα τέλη του 7ου μέχρι περίπου τα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. μοιράζεται την παρακμή και την οικονομική κατάρρευση των περιοχών της Μικράς Ασίας και του Ελλαδικού χώρου. Η αναδιοργάνωση του νησιού αρχίζει κυρίως τον 11ο αιώνα.

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία βασιλικών των κάστρων, καστροκτιστών και καστροφυλάκων που δείχνει την φροντίδα της πρωτεύουσας για αμυντικά έργα στο νησί, κάτι που πιθανότατα είχε αρχίσει επί βασιλείας Ηρακλείου (610-641) και διακόπηκε στην περίοδο της παρακμής..
Το 1124 και 1171 οι Βενετοί προσπαθούν να καταλάβουν το νησί διότι ενέσκηψε λοιμός και διότι έμαθαν ότι έρχεται εναντίον τους ο Βυζαντινός στόλος με αρχηγό το Δούκα Κοντοστέφανο Ανδρόνικο. Μετά το 1204 η Χίος υπάγεται στο Λατινικό Κράτος της Κωνσταντινούπολης αλλά απελευθερώνεται από τον Ιωάννη Δούκα Βατάτζη το 1225.

 
Η Χίος την Εποχή των Γενουατών

Όταν οι Γενοβέζοι κατέκτησαν το νησί το 1346, παρατηρήθηκε μια πολιτιστική και οικονομική ανάκαμψη. Όλο το νησί δόθηκε στους 29 (που αργότερα έγιναν 12) εμπόρους και πλοιοκτήτες από τη Γένοα. Αυτοί εγκαθίδρυσαν μια εταιρεία αποθεμάτων που ονομάστηκε Μαόνα, από την αραβική λέξη Μαούνατς που σημαίνει εμπορική εταιρεία.

Οι μέτοχοι της εταιρείας ονομάζονταν Ιουστίνιανς, από το Ιουστίνιαν παλάτι της Γένοα, όπου ήταν η έδρα της εταιρείας. Ο Ιωάννης Ιουστινιάνης, ένας αρχηγός, ήταν ένας από αυτούς. Ήταν ο επικεφαλής των δεκανέων και μαχόταν γενναία, βοηθώντας τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στη διάρκεια της Πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Οι Ιουστινιάνοι, κυβέρνησαν τη Χίο, διορίζοντας ένα διοικητικό επίτροπο, διοικώντας 52 στρατιωτικούς Γενουάτες στο νησί. Στη διάρκεια των ετών (1346-1566), το εμπόριο αναζωογονήθηκε και η ευημερία ήρθε ξανά στο νησί.


Η Χίος τα Νεότερα Χρόνια

Η τουρκική κατοχή στο νησί διήρκησε 350 χρόνια (1566-1912). Οι Τούρκοι παραχώρησαν στους Χίου πολλά προνόμια, θρησκευτικά και πολιτικά. Έτσι, σ` αντίθεη με την υπόλοιπη Ελλάδα το νησί ευημερεί και οι περιηγητές μιλούν για την υψηλή ποιότητα της ζωής. Η οικονομία ακμάζει καθώς και οι τέχνες και τα γράμματα. Η ακμή σταματά το 1822, όταν η Χίος επαναστάτησε και οι Τούρκοι κατέσφαξαν τον πληθυσμό κι ερήμωσαν τον τόπο.

Από τους κατοίκους που επέζησαν οι περισσότεροι έφυγαν και ίδρυσαν πολλές παροικίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρά το εντυπωσιακό τόλμημα του Κανάρη με την ανατίναξη της Τουρκικής ναυαρχίδας τον ίδιο χρόνο της σφαγής και την εκστρατεία του Γάλλου Φαβιέρου το 1827 η Χίος εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει την οικονομία της.

Κατά τους Βαλκανικούς αγώνες στις 11 Νοεμβρίου του 1912 η Χίος τελικά ελευθερώνεται κι ενώνεται με την Ελλάδα. Η οικονομική της ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στο ναυτικό της.
Την κατοχή γνώρισε ξανά η Χίος στις 4 Μαρτίου 1941, όταν καταλήφθηκε από τους Γερμανού. Η Γερμανική κατοχή τερματίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1944 και στη διάρκεια της σημειώθηκαν ηρωικές πράξεις αντίστασης από μέρους των Χιωτών.

Τα Μουσεία της Χίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Χίου κατασκευάστηκε μεταξύ του 1966 και του 1971 σε μια περιοχή που περιλαμβάνει έκταση 2500 τετραγωνικών μέτρων. Το κτίριο αποτελείται από χώρους έκθεσης, εργαστήρια και γραφεία, το σύνολο των οποίων καλύπτει ένα χώρο 1200 τετραγωνικών μέτρων. Το μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα της προϊστορικής και αρχαϊκής εποχής.

Το αρχαιολογικό μουσείο ανακαινίσθηκε το 1998 και από το Νοέμβριο του 1999 είναι ανοιχτό για το  κοινό.  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 08:30- 14:45, τη Δευτέρα κλειστά
Τηλέφωνο:+30 22710 44239  Εισιτήριο: 2€, 1€ για Έλληνες μαθητές και φοιτητές

Βυζαντινό Μουσείο Χίου

Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου στεγάζεται στο Οθωμανικό Τζαμί του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το μουσείο λειτουργεί από το 1980 και περιλαμβάνει εκθέματα που είτε αποτελούν δωρεές είτε αποτελούν ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοπικές εκσκαφές. Τα ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και 18ου αιώνα, περίοδοι που καλύπτουν την προχριστιανική και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

 Παρατήρηση: Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό έως το 2008 λόγω αναπαλαιώσεων που πραγματοποιούνται σε αυτό από ειδική ομάδα αρχαιολόγων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 08:30-13:00, τη Δευτέρα κλειστά
Τηλέφωνο: +30 22710 81337  Εισιτήριο: 2€. 1€ για Έλληνες μαθητές και φοιτητές.

Μουσείο Νέας Μονής

Το Μουσείο της Νέας Μονής στεγάζεται σε ένα διώροφο κελί που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Μονής. Στις αρχές του 1980 αναπαλαιώθηκε με δωρεά που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χανδρή.
Στη διάρκεια της σφαγής της Χίου το 1822 η Μονή υπέστη λεηλασίες από τους Τούρκους με αποτέλεσμα σήμερα τα εκθέματα του μουσείου να είναι λιγοστά και επίσης τα περισσότερα από αυτά να χρονολογούνται μετά το 1822.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι μεταβυζαντινές εικόνες, έργα αργυροχοϊας, εκκλησιαστικά και λαϊκά κεντήματα όπως επίσης και έργα υφαντικής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη ο περίφημος χρυσοκέντητος τάπητας γνωστός με το όνομα «Πεύκη».

 Μην ξεχάσετε να δείτε:

• Το τέμπλο του Αγίου Σταυρού– ένα μικρό τέμπλο χτισμένο στην πλευρά της πύλης εισόδου, το οποίο στεγάζει τα οστά των μαρτύρων και των αγωνιστών της σφαγής της Χίου
• Το τέμπλο του Αγίου Παντελεήμονος που χρονολογείται το 1889 – ένα μικρό τέμπλο στη δεξιά πλευρά του δρόμου που οδηγεί στον Πύργο
• Το μουσείο και συγκεκριμένα την έκθεση των λειψάνων του μοναστηριού που είναι ανοιχτή για το κοινό από το 1992

Τα Μωσαϊκά

Τα Μωσαϊκά της Νέας Μονής χρονολογούνται τον 11ο αιώνα. Σήμερα, αποτελούν μια από τις τρεις συλλογές μεταβυζαντινής περιόδου που υπάρχουν στην Ελλάδα και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Κύριο χαρακτηριστικό της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή αυτών των μωσαϊκών είναι οι δραματικές εκφράσεις και η μοναστηριακή Η λιτότητα.

Οι τεχνίτες των μωσαϊκών είναι της ίδιας σχολής με αυτούς που φιλοτέχνησαν το εσωτερικού του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη- Κυριακή 08:30- 13:00, Δευτέρα κλειστά.  Τηλ. +30 22710 79370 

Παλατάκι Ιουστινιάνι

Το Παλατάκι του Ιουστινιάνι χρονολογείται μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα μ.Χ και βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της πόλης της Χίου. Θεωρείται ότι αποτελούσε Γενοβέζικο Διοικητήριο. Η αρχαιολογική υπηρεσία το αναπαλαίωσε τη χρονική περίοδο 1980-1986. Το κτίριο που θυμίζει φρούριο έχει δύο ορόφους.

Σε αυτούς ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση των βυζαντινών τοιχογραφιών και των γλυπτών, των μεταβυζαντινών εικόνων καθώς επίσης και των γλυπτών γενοβέζικης και βυζαντινής προέλευσης.

Από τα εκθέματα του μουσείου αυτά που τραβούν την προσοχή είναι οι τοιχογραφίες 12 προφητών από τον τρούλο της εκκλησίας της Παναγίας Κρίνας του 13ου αιώνα, το μαρμάρινο θωράκιο με παράσταση φανταστικών ζώων της μεσοβυζαντινής εποχής καθώς και η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του 18ου αιώνα.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 08:30-15:00, τη Δευτέρα κλειστά Τηλ. +30 22710 22819.

Τα πολυάριθμα ερείπια του ιστορικού παρελθόντος της Χίου βρίσκονται παντού και μπορεί εύκολα κανείς να τα απολαύσει. Κάποια από τα πιο σημαντικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Ναυτικό Μουσείου καθώς και στη Βιβλιοθήκη του Κοραή. Άλλες σημαντικές τοποθεσίες είναι το Βυζαντινό Κάστρο, τα αρχοντικά των Γενοβέζων στον Κάμπο, μια περιοχή κατάφυτη στα νότια της πόλης που καλύπτεται κυρίως από περιβόλια εσπεριδοειδών και τα νεοκλασικά κτίρια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη υπερηφάνεια και τη αγαλλίαση της Χίου.

Ναυτικό Μουσείο Χίου

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό (12ου αιώνα) που ανήκει στην οικογένεια Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα.
Το μουσείο διατηρεί δύο ορόφους. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αναπαλαιώσεις τόσο στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου όσο και στο προαύλιο που εξυπηρετούν την έκθεση των αντικειμένων που βρίσκονται σε αυτό. Οι αναπαλαιώσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν από οικογένειες που διαπρέπουν στο χώρο της ναυτιλίας.
Το μουσείο αποτελεί εντυπωσιακό ορόσημο στο κέντρο της πόλης. Το μουσείο αυτό καλύπτει ένα σημαντικό χάσμα της ναυτικής ιστορίας του νησιού και δείχνει ότι στη διάρκεια των αιώνων οι Χιώτες απασχολήθηκαν με τη ναυτιλία και με το εμπόριο.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μουσείου είναι μια μικρή συλλογή του Φιλοπρόδου Ομίλου Βροντάδου που παρουσιάζει μοντέλα, τμήματα και όργανα πλοίων καθώς και πίνακες που απεικονίζουν ιστιοφόρα πλοία και ατμόπλοια που φιλοτεχνήθηκαν από τον Βρονταδούση καλλιτέχνη Αριστείδη Γλύκα (1870-1940).
Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι: Δευτέρα- Σάββατο 10:00-14:00, Κυριακή κλειστά  Τηλ. +30 22710 44139  Είσοδος: Ελεύθερη

Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Το λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς αποτελεί απεικόνιση ενός παραδοσιακού χωριού της νότιας Χίου, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα
Συγκεκριμένα, το μουσείο αναπαριστά το χωριό το οποίο περιλαμβάνει μια παραδοσιακή κατοικία, με όλους τους απαραίτητους χώρους ενός σπιτιού (κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, τραπεζαρία και τουαλέτα), ένα παραδοσιακό καφενείο μια καλύβα κι επίσης διάφορα εργαστήρια όπως ελαιοτριβείο, ραφείο, τσαγκαράδικο και άλλα. Ώρες Λειτουργίας: Από Τρίτη έως Κυριακή 9:30- 12:30 & 18:00 -20:30
Τηλ. +30 22710 51373  Είσοδος: 2 ευρώ. Παρέχεται ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές και στρατιώτες.

Βιβλιοθήκη Κοραή

Η βιβλιοθήκη του Αδαμάντιου Κοραή είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα με μια συλλογή 130.000 τόμων. Δημιουργήθηκε το 1792, ως τμήμα της Μεγάλης Σχολής της Χίου.

Εκτός από τον Αδαμάντιο Κοραή, άλλοι Χιώτες διαπρεπείς που προσέφεραν ως δωρεά τις προσωπικές συλλογές βιβλίων τους είναι οι παρακάτω:

Ιωάννης Ανδρεάδης, Ζωρζής και Ταρσέ Δρομοκαϊτου, Αλέξανδρος Παχνός, Γεώργιος Μιχαληνός, Αλέξανδρος Βοτσάνης, Λεωνής Καλβοκορέσης, Γεώργιος Θεοτοκάς, Φίλλιπος Αργέντης και άλλοι.

Σήμερα η βιβλιοθήκη του Αδαμάντιου Κοραή αποτελεί τμήμα του Τμήματος Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η βιβλιοθήκη παρέχει δυνατότητα πρόσβασης του κοινού σε μια μεγάλη συλλογή συγγραμμάτων και επίσης διαθέτει και δανειστικό τμήμα καθώς και κλειστό ημιφορτηγό που μετακινείται στα χωριά της Χίου για να εξυπηρετήσει τον δανεισμό βιβλίων των ατόμων που διαμένουν σε αυτά και η πρόσβασή τους στην κεντρική βιβλιοθήκη είναι δύσκολη.
Στο κτίριο της βιβλιοθήκης του Κοραή και συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη.

Ώρες Λειτουργίας: Ισχύουν τόσο για τη Βιβλιοθήκη Κοραή τόσο και για το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη : Δευτέρα- Παρασκευή 08:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή κλειστά  Τηλ. +30 22710 28256  Ελεύθερη είσοδος για Έλληνες μαθητές- φοιτητές καθώς επίσης και για όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Παιδείας.

για εφαρμογές Android, smart phones, tablet, IOS … «σκανάρετε» το QR CODE για να διαβάσετε όλο το άρθρο

Ταξιδεύοντας στην ΧΙΟ με μοτοσυκλέτα QR CODE

————————————————————————————————————                                      
* Βιβλιογραφία για την ορθότητα των κειμένων από την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΙΟΥ καθώς και αποσπάσματα από έντυπο που εκδόθηκε με την ευκαιρία της δεύτερης συμμετοχής των
Οινουσσών στη διεθνή έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα» αλλά και από το διαδίκτυο.

Οι αναγνώστες ταξιδεύουν με δική τους ευθύνη. Οι τιμές εισόδου μπορεί να έχουν αλλάξει.

το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε και με εικόνες σύνδεσμο: http://issuu.com/andelakos/docs/name49ac44

Advertisements

2 thoughts on “Ταξιδεύοντας στη Χίο με Μοτοσικλέτα

 1. Πολυ καλο αρθρο για μια συνολικη θεωρηση των αξιοθεατων του νησιου. Ομως καποια συντακτικα λαθη δειχνουν οτι εχει γινει πολυ copy paste χωρις ρετουσαρισμα, και καποιες (μη) πληροφοριες δεν εχουν φιλτραριστει.

  «..η είσοδος του καθολικού της Μονής θα παραμείνει κλειστή στη διάρκεια του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου 2005 λόγω εργασιών..»

  • Αγαπητέ Βασίλη.
   Επέτρεψε μου να σε προσφωνώ με το μικρό σου όνομα (δεν γνωρίζω το επώνυμο)
   Έστω και καθυστερημένα λόγω ταξιδιωτικών υποχρεώσεων εκτός Ελλάδος σε ευχαριστώ για την παραπάνω επισήμανση.
   Το άρθρο αρχικά είχε γραφτεί παλιότερα (την συγκεκριμένη χρονική περίοδο) και συμπληρώθηκε άλλες δυο φορές όταν ξανά επισκέφτηκα το νησί μεταγενέστερα.
   Αν έχεις επισημάνει και άλλες πληροφορίες μη έγκυρες ή γνωρίζεις κάποια μεταβολή στοιχείων θα χαρώ να έχω μια νεότερη ενημέρωση.

   ΜΦΧ
   Αντωνόπουλος Ηλίας Αντέλι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s